23. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vječislavom Volodinom

23. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vječislavom Volodinom

Utorak, 23. oktobar 2018.

Gojković i Volodin o saradnji Srbije i Rusije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vječislavom Volodinom, a predsednici dva parlamenta su istakli da su odnosi Srbije i Rusije primer istinitog prijateljstva, uzajamnog poštovanja, poverenja i svestrane saradnje.


Gojković je naglasila da su odnosi dve države istorijski dobri, ali i da se danas u savremenom trenutku intenzivno razvijaju na političkom i ekonomskom planu, bez otvorenih pitanja, i da ih svakim susretom samo dodatno razvijamo, te istakla da je za Srbiju izuzetno važna predstojeća poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina.

Gojković je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i aktivnoj podršci u međunarodnim forumima koja nije izostala onda kada nam je bila najpotrebnija u organizacijama, kao što su Unesko i Interpol i u tom kontekstu ukazala na važnost sprečavanja članstva tzv. „Kosova“ u Interpolu, na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Interpola.

Gojković je ponovila stav Srbije da neće uvoditi sankcije Rusiji, ni političke ni ekonomske, te naglasila da narodni poslanici zastupaju srpski narod i građane Srbije koji su jasni u svom odnosu prema Rusiji, što potvrđuje i činjenica da parlamentarna grupa prijateljstva sa Rusijom stalno raste i da je sada čine 134 poslanika.

Volodin je istakao da dve zemlje dele stavove o svim važnim pitanjima i da ne vidi teme o kojima bi imali različite poglede i tumačenja i zahvalio na stavu Srbije da se ne pridružuje sankcijama protiv Ruske Federacije, kao i na tome što Srbija redovno istupa protiv sankcija Rusiji.

Volodin se posebno zahvalio na poziciji Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i istakao da je nedopustivo kršenje prava jednakosti nacionalnih delegacija i oduzimanje glasa, jer, kako je naveo, kada se oduzima mogućnost poslanicima da iskažu mišljenje time se krše osnovni principi parlamentarizma.

Gojković i Volodin su se saglasili o unapređenju saradnje parlamentarnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i ukazali na dobru saradnju u okviru IPU, PS ODKB, i drugim organizacijama. Gojković je zahvalila na podršci Ruske Federacije na zasedanju Interparlamentarne unije u Ženevi kada je prihvaćena kandidatura Srbije da bude domaćin jesenjeg zasedanja 2019. godine i navela da očekuje učešće ruske delegacije na najvišem nivou.

Volodin je naveo da je današnji susret istovremeno i prilika da se podseti na važno obeležavanje 74 godine od oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora, kada su, kako je naglasio, slobodu doneli, zajedno, rame uz rame, ruski vojnici i jugoslovenski partizani, a ti događaji danas povezuju dve zemlje i osnov su za dalje unapređenje odnosa.

Volodin je zahvalio Srbiji na održavanju sećanja na ove događaje i pažnji kojom se Srbija odnosi prema groblju, gde su sahranjeni sovjetski vojnici i naglasio da je izuzetno važno da u našim odnosima negujemo sećanje na zajedničku istoriju, da imamo zajedničko pamćenje, ali i gledamo u budućnost.

Gojković i Volodin su pozdravili razvoj saradnje u oblasti privrede, obrazovanja i kulture. Volodin je rekao da se odnosi u sferi trgovine dinamično razvijaju, što potvrđuju podaci da je 2017. godine u poređenju sa 2016. godinom obim trgovinske razmene porastao za 23 odsto, a u prvoj polovini ove godine za 10 odsto. Volodin je ukazao da je to dobar osnov za razgovor oko pitanja trgovinske saradnje, kao i zakonodavnog uređenje ekonomskih odnosa. Predsednik Državne dume Ruske Federacije je napomenuo da je povećan broj turista koji dolaze iz Srbije u Rusiju i obrnuto i ukazao da je još jedan pokazatelj dobrih odnosa činjenica da u Srbiji više od 60.000 mladih uči ruski jezik.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja