4. mart 2016. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom

4. mart 2016. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom

Petak, 4. mart 2016.

Gojković i Pastor saglasili se da pokrajinski i lokalni izbori budu održani sa republičkim

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom u Novom Sadu, a tom prilikom saglasili su se da pokrajinski i lokalni izbori budu održani istog dana sa vanrednim parlamentarnim izborima, odnosno 24. aprila.


Gojković i Pastor su naglasili da je istovremeno održavanje izbora politički, ekonomski i društveno najracionalnije.

Predsednica Narodne skupštine, koja raspisuje lokalne izbore, je navela da će izbore za lokalne samouprave raspisati u skladu sa propisima, kada se završi procedura raspuštanja opština Zemun i Voždovac. Gojković je precizirala da 14 opština u Srbiji neće imati sada izbore za lokalnu skupštinu.

„Raspisaću izbore za lokalne samouprave nakon vikenda kada isteknu ovi rokovi. Učiniću to kao gospodin Pastor iz razloga ekonomičnosti i praktičnosti, za isti dan za kada će biti raspisani i pokrajinski i republički izbori“, rekla je Gojković.

Pastor je naveo da će izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine raspisati 22. marta, imajući u vidu da pokrajinski izbori moraju biti raspisani 90 dana pre isteka mandata, a da moraju da se održe u periodu od 30 do 60 dana od raspisivanja.

Pastor je ukazao da imajući u vidu te rokove, izbori u Pokrajini moraju biti održani između 22. aprila i 22. maja i dodao da će u momentu raspisivanja pokrajinskih izbora sigurno voditi računa o tome da se pokrajinski izbori održe onda kada budu i republički, jer je to jedino racionalno sa političkog, ekonomskog i funkcionalnog aspekta.

Gojković i Pastor su ocenili i da je saradnja Narodne skupštine Republike Srbije i Skupštine AP Vojvodine u proteklom periodu bila izuzetno uspešna.

Gojković je istakla da su predsednik Pastor i ona pokazali da Narodna skupština Republike Srbije i Skupština AP Vojvodine mogu dobro da sarađuju na pitanjima koje su od važnosti za funkcionisanje parlamenata i zarad svih građana Srbije, kao i da bi ova praksa trebalo da bude nastavljena i u budućnosti.

Pastor je rekao i da je u predsednici Gojković imao otvorenog i iskrenog saradnika, te da su, zahvaljujući tome, uvek stvorene pretpostavke i uslovi da se sve inicijative koje je Skupština APV kao ovlašćeni predlagač upućivala prema Narodnoj skupštini razmatraju u normalnoj atmosferi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2