16.april 2015. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover

16.april 2015. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover

Četvrtak, 16. april 2015.

Gojković i Kover: Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski visokom nivou

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Mađarske Laslom Koverom, koji boravi u poseti Srbiji, a na sastanku je istaknuto da su odnosi Srbije i Mađarske veoma dobri i da su dve države opredeljene da ih dodatno razvijaju.


Gojković je naglasila da su odnosi dve države na veoma visokom, istorijskom nivou, da nema otvorenih pitanja i navela da su Srbija i Mađarska spremne za njihovo dalje unapređenje.
I predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover je ukazao da odnosi dve države odavno nisu bili tako dobri, odnosno da „možda nikada nisu bili tako dobri“.
Kover je rekao da dve zemlje mogu biti ponosne na ono što je postignuto u prethodnom periodu na pomirenju i unapređenju saradnje, a u tome su značajnu ulogu imali predsednici Srbije i Mađarske, premijeri dve zemlje, kao i dve skupštine i dodao da je potrebno da se nastavi povezivanja dva naroda.
Predsednik Parlamenta Mađarske je naglasio da je za Mađarsku strateški interes priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a u tom procesu najvažnija država je Srbija.
Gojković je zahvalila Mađarskoj na kontinuiranoj i iskrenoj podršci tom procesu budući da je članstvo u EU prvi spoljnopolitički prioritet zemlje i rekla da je važno da ovaj proces bude transparentan . Gojković je navela i da Srbija očekuje da tokom ove godine dođe do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.
Gojković i Kover su se založili za dodatno unapređenje saradnje između dva parlamenta, posebno između grupa prijateljstva i radnih tela u oblasti evrointegracija, ekonomije, poljoprivrede.
U delegaciji Parlamenta Mađarske su i predsednik parlamentarne grupe mađarsko-srpskog prijateljstva Karolji Pancel i portparol srpske nacionalne manjine Ljubomir Aleksov.

Snimak izjava predsednice Gojković i predsednika Kovera možete pogledati ovde.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5