18. april 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Hrvatskog sabora

18. april 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Hrvatskog sabora

Sreda, 18. april 2018.

Gojković i Jandroković: Poseta važna za unapređenje odnosa

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i tom prilikom naglasila da je ovo prva poseta predsednika Hrvatskog sabora Srbiji i da predstavlja važan signal za razvoj i unapređenje bilateralnih odnosa.


Gojković je istakla da su današnjom posetom otvorena nova vrata saradnje dva parlamenta i da je želja da se podstakne razvoj odnosa i na drugim nivoima vlasti koji su započeti prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

„Gospodin Jandroković je u kratkom roku prihvatio moj poziv i to je dobar signal da obe strane pokazuju želju za dodatnim unapređenjem parlamentarne saradnje. Nakon ove posete uslediće odmah i razmena poseta na nivou radnih tela, pre svega odbora za evropske integracije, a Poslanička grupa prijateljstva sa Hrvatskom boraviće u poseti Hrvatskom saboru“, navela je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da postoji obostrana želja da ova poseta bude podsticaj predstavnicima izvršne vlasti da vredno i posvećeno rade na rešavanju otvorenih pitanja i da je važno da postoji dijalog kako bi se svi problemi rešavali.

Gojković je ukazala i da je posebna pažnja posvećena procesu evrointegracija Srbije i da je podrška Hrvatske, naših najbližih suseda, u tom procesu važna.

Predsednica Narodne skupštine Srbije je podvukla da je posebna tema sastanka bilo unapređenje prava nacionalnih manjina, da su razmenjena mišljenja o modelima zastupljenosti hrvatske manjine u našem parlamentu, kao i o modelima informisanja i obrazovanja kako srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, tako i hrvatske u Srbiji.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je zahvalio Gojković na pozivu, ističući da mu je pripala čast da bude prvi predsednik Hrvatskog sabora u Skupštini Srbije i da je zadovoljan razgovorima, koji predstavljaju nastavak političkog dijaloga koji je započet susretom predsednika Grabar Kitarović i Vučića.

„Živimo u složenim okolnostima, puno je međunarodnih izazova, i važno je da razgovaramo. Svesni smo da imamo puno otvorenih pitanja iz prošlosti, svesni smo da ih moramo rešavati, ali do rešenja ne možemo doći ako ne razgovaramo, bez obzira na one koji kritikuju i koji bi možda želeli drugačiji razvoj odnosa dve države. Velika je odgovornost na političarima koji vode Srbiji i Hrvatsku i iz tog razloga bitno je razgovarati i razmenjivati mišljenja“, poručio je Jandroković.

On je ukazao da nije dugo vremena bilo susreta na parlamentarnom nivou, a da su sada dogovoreni susreti i odbora za evropske poslove i grupa prijateljstva.

Jandroković je naglasio da je Hrvatska zainteresovana da proces proširenja ide dalje, kao i da je interes Hrvatske da sve zemlje sa prostora Jugoistočne Evrope jednog dana dostignu punopravno članstvo u EU. U tom kontekstu, rekao je da je Hrvatska zainteresovana i da Srbija ide tim putem i da je spremna da ponudi sva svoja iskustva i znanja koja je stekla u procesu pregovaranja.

Jandroković je takođe rekao da se razgovaralo i o zaštiti nacionalnih manjina, da je izrazio zadovoljstvo pozitivnim pomacima kada je reč o hrvatskoj nacionalnoj manjini, pre svega kada je reč o otvaranju lektorata za hrvatski jezik na Novosadskom univerzitetu, kao i projekat obnove kuće bana Jelačića, te da je za Hrvatsku važno da se ostvari zagarantovana participacija hrvatske manjine. Jandroković je naveo da oni koji žele da vrate odnose na prošla vremena neće biti ti koji će diktirati ritam, već „mi koji smo zainteresovani za bolju budućnost srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji“.

Gojković i Jandroković su istakli i da su posebno važni privredni odnosi i njihov dalji razvoj i da je otvaranje Hrvatske privredne komore u Beogradu dodatni instrument koji će pomoći saradnji preduzetnika.

U delegacijama koje su učestvovale na sastanku su bili i poslanici Narodne skupštine i Hrvatskog sabora Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac.


Video (1)

Sreda, 18. april 2018. | izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Hrvatskog sabora i upisivanje u knjigu gostiju 18.04.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30