26. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik  Narodne skupštine Republike Srpske potpisali Memorandum o formiranju parlamentarne Komisije za saradnju

26. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske potpisali Memorandum o formiranju parlamentarne Komisije za saradnju

Sreda, 26. septembar 2018.

Gojković i Čubrilović potpisali Memorandum o formiranju parlamentarne Komisije za saradnju

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, a nakon susreta potpisan je Memorandum o obrazovanju Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.


Gojković je istakla da je potpisivanje ovog Memoranduma, koji predstavlja najviši oblik saradnje, najbolja potvrda velike bliskosti, bratskih odnosa i uzajamne upućenosti Srbije i Republike Srpske.

Gojković je ukazala da će uskoro biti održana i prva zajednička sednica Komisije, kao i da su do sada radna tela dva parlamenta sarađivala po pitanjima evrointegracija, zdravstva, obrazovanja, kao i u svim oblastima gde može da se unapredi život građana.

Gojković je naglasila da se Srbija ne meša u izobre u Republici Srpskoj, kao ni u Bosni i Hercegovini i ukazala da je izjava predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da će izneti podatke o mešanju u izbore zapadnih obaveštajnih službi u tom pogledu jasna.

Predsednica Skupštine je istakla da je to što Srbija radi na teritoriji Republike Srpske pomoć da život građana bude bolji u ovom entitetu, a da pomažući Republiku Srpsku pomaže i BiH. Gojković je naglasila da ne vidi ništa čudno u tome što Srbija pomaže i gradi vrtiće, škole i podržava život, te da se ne meša u izbore države, čiji suverenitet poštuje.

Gojković je zahvalila Republici Srpskoj što uvek u okviru Bosne i Hercegovine zastupa stav poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, te ukazala da očekuje nastavak angažovanja i ubuduće na podršci BiH na multilateralnom nivou Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je istakao da je saradnja Srbije i Republike Srpske u poslednje četiri godine dobila najkonkretnije oblike u svim segmentima života, pa tako i na nivou parlamenata i izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja Memoranduma o obrazovanju Komisije za saradnju.

Čubrilović je naglasio da je ovaj memorandum nastao kao posledica specijalnih veza Srbije i Republike Srpske i poštujući Dejtonski sporazum i ukazao da je Narodna skupština Republike Srpske uvek nailazila na podršku i razumevanje u Skupštini Srbije i predsednici Maji Gojković.

Čubrilović je napomenuo da Srbija konkretno pomaže Republici Srpskoj i da se ta podrška sastoji u izgradnji infrastrukturnih objekata, posebno vrtića i škola, te da Srbija ne gleda kakva je krvna slika prostora i lokalnih sredina gde se pomaže, već pomaže tamo gde je ta pomoć potrebna.


Video (1)

Sreda, 26. septembar 2018. | potpisivanje Memoranduma o obrazovanju Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske i izjave za medije 26.09.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1