28. februar 2020. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović

28. februar 2020. Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović

Petak, 28. februar 2020.

Gojković i Čubrilović otvorili prvo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorili su danas u Beogradu prvo zasedanja Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.


Gojković je istakla da prvo zasedanja parlamentarne Komisije za saradnju, na osnovu Memoranduma o obrazovanju Komisije, predstavlja ostvarenje ciljeva i težnji koje izražavaju ne samo dve institucije u svojstvu predstavnika građana, već i odgovor na potrebe i interes našeg naroda i u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da sa svakim novim izazovom, moramo iznova da potvrdimo i svoje jedinstvo i spremnost na zajednički rad kako bi imali i svesti, ali i snage da odolimo svim ćudima istorije.

Kako je rekla, Srbija i Republika Srpska zajedno će nastaviti da ulažu sve napore da očuvaju mir kao uslov prosperiteta i uživanja slobode koju smo teško osvojili i koje se nećemo odreći.

Gojković je ukazala da je u Strategiji nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koju je nedavno usvojila Skupština Srbije, definisan doprinos jačanju regionalne stabilnosti i unapređenje dobrosusedskih odnosa je trajno opredeljenje Srbije, što podrazumeva unapređenje saradnje i stabilnosti u regionu kroz infrastrukturno, trgovinsko i investiciono povezivanje.

Gojković je potvrdila puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanje postojanja države Bosne i Hercegovine i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i poštovanje principa dogovora tri konstitutivna naroda, apsolutno principijelno, nepromenjeno i nepromenjivo bez nametanja. Navela je da je u tom okviru naše strateško opredeljenje očuvanje Republike Srpske i nastavak razvijanja specijalnih paralelnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Gojković je naglasila da je u direktnom interesu i Srbije i Srpske i svih u regionu da se konfliktima, predrasudama, jednostranosti, dvostrukim aršinima, kao i opasnostima i pošastima kao što su fundamentalizam, terorizam i nasilni ekstremizam najbolje suprotstavljamo saradnjom, dijalogom i napretkom na svim poljima.

Govoreći o parlamentarnoj podršci razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje Republike Srbije i Republike Srpske, Gojković je rekla da smo ponosni na našu ulogu i podršku u investicijama u Republiku Srpsku i posebno u izgradnji infrastrukture i da postoji jasna spremnost na dalje angažovanje na projektima kao što su most Bratunac–Ljubovija, put prema Bijeljini i mnoge druge.

„Želim da izrazim posebno zadovoljstvo što je Srbija, zahvaljujući sopstvenom razvoju, u prilici da pomogne Republici Srpskoj gradeći škole, bolnice i vrtiće, kao i sunarodnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine. To ćemo i nastaviti da radimo koliko god nam dopuste mogućnosti“, poručila je Gojković.

Gojković je ukazala da se Srbija zalaže za dosledno sprovođenje svih regionalnih aranžmana, kao što je CEFTA, nasuprot jednostranim potezima, provokacijama, sankcijama, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH. Gojković je zahvalila Republici Srpskoj i njenim predstavnicima na doprinosu u podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Predsednica Parlamenta je, osvrćući se na saradnju na zaštiti istorijskog sećanja kroz zajedničko obeležavanje godišnjica, sećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala, istakla da nas vekovne borbe, patnje i pobede obavezuju da brižljivo čuvamo uspomenu na nebrojene žrtve.

„Za narod koji je platio tako visoku cenu državnosti i slobode, čuvari naše istorije nisu samo čuvari sećanja, već istovremeno i čuvari identiteta i našeg naroda u celini“, poručila je Gojković.

Gojković je naglasila da je za narod, koji je preživeo i koji u svom istorijskom sećanju, pored mnogih drugih, zauvek nosi užas genocida u Jasenovcu i istorijski nepodnošljivo sećanje na dečji logor smrti u Donjoj Gradini, jedini na svetu, revizija nad istorijom je revizija nad životom.

Predsednica Skupštine je navela da zato obeležavamo sećanja na velike borbe i žrtve, ali i na pobede i istakla da našu istoriju moramo sačuvati ne samo od zaborava, već i od falsifikovanja, upravo u ime budućnosti i mira, ali i istorijskog opstanka.

„Srbija neće dozvoliti da pristrasnost i dvostruki standardi, iskrivljena slika i namerno istorijsko dezorijentisanje ugroze čitav naš narod, njegovu prošlost i budućnost istovremeno“, naglasila je Gojković.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović napomenuo je da je Komisija za saradnju najviši i najsveobuhvatniji oblik institucionalne saradnje dva parlamenta i istakao da je saradnja između Narodne skupštine Republike Srpske i Narodne skupštine Srbije najvažniji i najkonkretniji oblik saradnje.

„Naše dve skupštine i radna tela intenzivno i sadržajno sarađuju u kontinuitetu: sastaju se, razmenjuju iskustva, iz delokruga svojih nadležnosti, i usaglašavaju ono što je od zajedničkog interesa“, rekao je Čubrilović i zahvalio Gojković, koja je, u više navrata, posetila Banju Luku i koja se, na svečanoj sednici, obratila poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Čubrilović je podsetio da su zajedno učestvovali u obeležavanju Dana državnosti Srbije u Orašcu, što predstavlja kontinuitet zajedničkog obeležavanja značajnih događaja iz istorije srpskog naroda, na mnogim mestima u Srbiji i Republici Srpskoj.

„Na taj način negujemo i održavamo kulturu sećanja na zajedničku istoriju, na žrtve i nacionalne vrednosti, što je sasvim prirodno jer mi smo jedan narod, koji, igrom istorijskih i geopolitičkih okolnosti, danas živi u više država“, rekao je Čubrilović.

Današnja sednica, kako je naglasio, dobra je prilika da još jednom definišemo šta su naše najvažnije zajedničke teme, kako da ih artikulišemo, da razmenimo iskustva, unapredimo saradnju i na taj način damo konkretan doprinos ostvarivanju mogućnosti koje nam pruža Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije.

„Među nama nema, i ne sme da bude, zabranjenih oblika čvršće povezanosti i konkretnijih vidova saradnje. Naprotiv, samo kad smo iskreni i otvoreni za saradnju, tada možemo postići još bolje rezultate“, poručio je Čabrilović.

Video (1)

Petak, 28. februar 2020. | svečano otvaranje Prvog sastanka Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske 28.02.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2