24. septembar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona

24. septembar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona

Utorak, 24. septembar 2019.

Gojković: Srbija opredeljena za unapređenje prijateljskih odnosa i saradnju sa zemljama evroazijskog regiona

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona u Kazahstanu, istakla je da je Srbija snažno opredeljena za unapređenje prijateljskih odnosa i saradnju sa zemljama čitavog evroazijskog regiona.


„Sastanak predsednika parlamenata naša dva kontinenta, regiona sa najvećim potencijalima na planeti u mnogim oblastima je izuzetna prilika za razvoj saradnje koja sa sobom nosi i veliku odgovornost, pre svega jer poruke koje odavde šaljemo upućujemo ispred dve trećine čovečanstva čitavom svetu“, istakla je Gojković obraćajući se predsednicima i potpredsednicima parlamenata iz 58 zemalja.

Gojković je naglasila da je na parlamentarcima da brane i neguju kulturu dijaloga, atmosferu poverenja i praksu partnerstva i dodala da parlamenti moraju stvarati mostove međusobne saradnje i doprinositi novim modelima saradnje, u kojima će svi moći da ostvare prosperitet.
Gojković je ukazala da je Srbija često bila žrtva suprotnosti principa dijaloga, poverenja i partnerstva, odnosno politike sile i nepoštovanja međunarodnog prava, a primer za to je jednostrano proglašena nezavisnost dela teritorije Republike Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da Srbija istrajava na ponovnom uspostavljanju dijaloga u cilju održivog, kompromisnog i pravednog rešenja, bez obzira na opstrukcije i nespremnosti Prištine, da se posveti traženju kompromisnog rešenja.

Gojković je rekla da Srbija nastavlja da radi na uspostavljanju saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom, sa kojom očekuje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini 25. oktobra ove godine.

Predsednica Parlamenta je napomenula da pored brojnih sporazuma o bilateralnoj saradnji i strateškim odnosima, učešće naše zemlje u formatima kao što su „Jedan pojas jedan put“ ili „17+1“, potvrđuje našu posvećenost multilateralnoj saradnji u oblastima infrastrukture, razvoja trgovine, nauke, tehnologije, kulture.

Gojković je iskazala spremnost naše zemlje da u budućnosti bude domaćin sastanka predsednika parlamenata evroazijskih zemalja.

Predsednica Skupštine Srbije podsetila je da će Beograd biti domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra, jednog od najznačajnijih parlamentarnih događaja na globalnom nivou ove godine i pozvala predsednike parlamenata zemalja evroazijskog regiona da učestvuju na ovom važnom međuparlamentarnom skupu.

Četvrti sastanak predsednika parlamenata zemalja Evroazije otvorio je prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, a na početku sastanka obratili su se i predsednici Donjeg doma i Senata Kazahstana, kao zemlje domaćina, Nurlan Nigmatulin i Dariga Nazarbajeva, i predsednici parlamenata zemalja koorganizatora Rusije i Republike Koreje Vječislav Volodin i Mun Hi Sang.

Sastanak pod nazivom „Velika Evroazija: dijalog, poverenje, partnerstvo“, kome prisustvuje više od 40 predsednika i 13 potpredsednika parlamenata zemalja Evroazije, kao i nekoliko stotina članova parlamenta, biće završen usvajanjem završne izjave.

U delegaciji Narodne skupštine je i narodni poslanik, član grupe prijateljstva sa Republikom Kazahstan Dragomir Karić.

Video (4)

Utorak, 24. septembar 2019. | obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković o Interparlamentarnoj uniji na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona u Kazahstanu 24.09.2019.

Utorak, 24. septembar 2019. | obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković o situaciji na Kosovu i Metohiji na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona u Kazahstanu 24.09.2019.

Utorak, 24. septembar 2019. | obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković o saradnji sa zemljama evroazijskog regiona na Četvrtom sastanku predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona u Kazahstanu 24.09.2019.

Utorak, 24. septembar 2019. | Četvrti sastanak predsednika parlamenata zemalja evroazijskog regiona u Kazahstanu 24.09.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar