7. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na seminaru „Za kohezivnu Evropu: rodna ravnopravnost i prava žena”

7. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na seminaru „Za kohezivnu Evropu: rodna ravnopravnost i prava žena”

Četvrtak, 7. mart 2019.

Gojković: Rodna ravnopravnost nije ustupak koji se čini ženama

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obratila se na seminaru „Za kohezivnu Evropu: rodna ravnopravnost i prava žena”, organizovanom u okviru rumunskog predsedavanja Savetu Evropske unije i tom prilikom istakla da rodna ravnopravnost nije ustupak koji se čini ženama, već preduslov razvoja društva i zajednice u celini.


„Bez našeg potencijala, znanja i kreativnosti ne može biti ni bolje budućnosti Srbije“, poručila je Gojković i ukazala da u Srbiji, kao i u mnogim delovima Evrope i sveta, još uvek postoji rodna diskriminacija i otpori da se žene u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove.

Gojković je navela da je postizanje pune rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojčica jedan od ciljeva održivog razvoja u okviru Agende UN 2030, kao i da je to jedno od važnih pitanja za EU i naglasila da Srbija i Narodna skupština veliki značaj posvećuje ovim temama, ne samo kao zemlja koja teži punopravnom članstvu u EU, već kao društvo svesno da bez pune jednakosti ne može biti društvenog i ekonomskog napretka u budućnosti.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da su izazovi koji postoje u Srbiji slični poteškoćama na koje žene svakodnevno nailaze i u državama Evropske unije, kao i šire, i da je zato neophodno aktivno raditi na suzbijanju diskriminacije na tržištu rada i stvaranju uslova za ekonomsku nezavisnost žena, smanjenju platnog jaza, borbi protiv nasilja nad ženama, kao i promovisanju jednakosti između žena i muškaraca u oblasti donošenja odluka.

Gojković je rekla i da je Srbija ostvarila napredak u proteklom periodu i da je najviše postigla po pitanju zastupljenosti žena i podsetila da danas u Parlamentu imamo 93 narodne poslanice (37,6%), da je mnogo žena na važnim mestima, ali da ih nema još dovoljno na lokalnom nivou i u velikim javnim sistemima.

Gojković je napomenula da je važno da se ukaže na teškoće sa kojima se žene još uvek susreću na tržištu rada i u oblasti preduzetništva, kao i na činjenicu da su u manjoj meri zaposlene u odnosu na muškarce i da nailaze na brojne prepreke prilikom zaposlenje i predrasude kada se odluče da pokrenu sopstveni posao, što sve pokazuje da još mnogo mora da se radi.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da su u posebno teškom položaju, pored žena sa malom decom, one starije od 45 godina koje su izgubile posao, s obzirom na sužene mogućnosti da nađu novo zaposlenje i dodala da je još uvek u privatnom sektoru prosečna zarada muškaraca veća od prosečne zarade žena.

„Da se još uvek nismo izborile za punu ekonomsku jednakost govori i činjenica da su žene mnogo ređe vlasnice imovine koja predstavlja značajan ekonomski kapital – stanova, poslovnog prostora, zemljišta“, ukazala je predsednica Skupštine Srbije.

Gojković je istakla da je važno nastaviti i borbu na suzbijanju nasilja nad ženama, kao i borbu protiv seksizma i mizoginije, neretke pojave u našoj javnosti.

„Postignuti rezultati pokazuju da borba za ženska prava, bolju zastupljenost i vidljivost, ekonomsku nezavisnost, kao i za društvo, u kojem će nasilje prema ženama biti neprihvativo, nikada nije uzaludna“, rekla je Gojković i navela da se donošenjem novog zakona o rodnoj ravnopravnosti u ovoj godini može napraviti korak više, na osnovu dobre prakse i iskustva drugih evropskih država.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja