14. oktobar 2019. Obraćanje predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na početku Generalne debate 141. zasedanja Interparlamentarne unije

14. oktobar 2019. Obraćanje predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na početku Generalne debate 141. zasedanja Interparlamentarne unije

Ponedeljak, 14. oktobar 2019.

Gojković: Pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obratila se na početku Generalne debate 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, čija je glavna tema „Jačanje međunarodnog prava: Uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje‘’ i poručila da je uzrok mnogih problema u svetu kršenje međunarodnih normi i principa, kao i da pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima.


Gojković je ukazala da danas, kada je uspostavljen međunarodni pravni poredak baziran na Povelji Ujedinjenih nacija i njenim konvencijama i sporazumima, na poslanicima je da apeluju za očuvanje i unapređenje takvog poretka i puno poštovanje principa i normi.

„Uzrok mnogim problemima u svetu danas je kršenje međunarodnih normi, principa i pravila. Takvo stanje u međunarodnim odnosima vodi nasilju, ljudskoj patnji i stradanju. Pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima”, poručila je predsednica Skupštine Srbije.

Gojković je napomenula da je istorija to nebrojano puta potvrdila, kao i da smo samo u 20. veku nekoliko puta bili svedoci razornog dejstva sile nad pravom i pravdom. „Bojim se da je i danas međunarodni pravni poredak ugrožen, a samim tim i mir i bezbednost u svetu. Neophodno je stoga puno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, konvencija i drugih međunarodnih pravnih instrumenata koji su garant međunarodnog prava i poretka”, rekla je Gojković i istakla da se to mora činiti do kraja i pošteno, nikako polovično i proizvoljno, jer selektivno poštovanje međunarodnih obaveza podriva osnove međunarodnog pravnog poretka, mira i bezbednosti.

Gojković je napomenula da je jedan od važnih aspekata očuvanja mira i bezbednosti regionalna saradnja, kao i da su danas glavni rizici i žarišta koji ugrožavaju mir i stabilnost regionalnog karaktera.

„Zbog toga i rešavanje sukoba mora da uključi relevantne regionalne aktere, kao sponu između globalnih principa i pojedinačnih interesa. Svaki trajni dogovor mora da bude rezultat dijaloga i u skladu sa međunarodnim pravom. Od suštinskog značaja je i da se postignuti dogovori poštuju, kao i da garanti budu dosledni u njihovom poštovanju, kako bi se sporazumi primenjivali”, poručila je Gojković.

Gojković je naglasila da svako odstupanje, politizacija i zlonamerno tumačenje dogovora podrivaju mir i bezbednost regiona, zbog toga su regionalni mehanizmi i institucije saradnje važan okvir za politički dijalog.

Predsednica Skupštine je ukazala da u tom smislu sve zainteresovane strane moraju da budu uključene u dijalog kako bi on mogao da bude održiv, a važno je da se dijalog bazira na čvrstom kompromisu suprotstavljenih strana.

„To su principi na kojima insistira i Republika Srbija bezrezervnim zalaganjem za dijalog koji treba da dovede do kompromisa zasnovanog na međunarodnom pravu i rešenja kojim se obezbeđuju mir i stabilnost. To je naš pristup u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i zahvaljujemo na podršci i razumevanju državama širom sveta koje dele taj pristup.”

Gojković je poručila da parlamentarci kao predstavnici naroda i danas, u zaoštrenim međunarodnim odnosima, moraju da vrate poverenje u institucije i principe međunarodnog prava, jer samo tako se stvara stabilan svet sa izvesnom budućnošću i ukazala da je važno nastaviti blisku saradnju sa Ujedinjenim nacijama.

Gojković je istakla da je zadovoljstvo što na temu međunarodnog prava može da govori upravo na 130. godišnjicu od osnivanja Interparlamentarne unije, jer je to bio jedan od osnovnih ciljeva prilikom osnivanja Unije davne 1889. godine, kada su se prvi put okupili poslanici više zemalja i dogovorili se da međunarodnim normama i instrumentima pokušaju da uspostave mehanizme za rešavanje sukoba.

Gojković je na kraju podsetila da parlamenti širom sveta zajedno 130 godina predano grade zajednicu vrednosti Interparlamentarne unije čiji je cilj mir, sloboda, jednakost država i pojedinaca, tolerancija, razumevanje i dijalog.

Na početku generalne debate obratili su se i predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron, kao i generalni sekretar Martin Čangong, a o temi međunarodnog prava i regionalne saradnje do 17. oktobra debatoveće parlamentarci 150 zemalja, kada će biti doneta Beogradska deklaracija.

Generalnoj debati je prethodio Glavni savet na kome je predsednica Skupštine Srbije izabrana za predsedavajuću 141. Zasedanja IPU.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 14. oktobar 2019. | 141. skupština Interparlamentarne unije (početak generalne debate) na temu: Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje 14.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3