Četvrtak, 8. mart 2018.

Gojković: Žene na selu ne smeju biti zapostavljene

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je, povodom Međunarodnog praznika žena, 8. marta, na nacionalnoj konferenciji „Žene iz ruralnih krajeva Srbije ravnopravne građanke“, poručila da je Skupština Srbije posvećena stalnom unapređenju zakonske regulative u cilju poboljšanja prava žena, kao i da je važno da se donose ne samo dobri zakoni na papiru, već primenjivi u praksi, i to u svakom delu Srbije, pa tako i u seoskim sredinama.


Predsednica Narodne skupštine je ukazala da se u ovoj godini očekuje donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti i podsetila da Srbija ima Zakon o rodnoj ravnopravnosti iz 2009. godine, dok bi novim propisima mogla da napravi korak dalje. Gojković je naglasila da je važno da predlog tog zakona u Parlament Srbije dođe po redovnoj proceduri, da bude moderan i evropski, ali pre svega sprovodljiv u čitavoj državi.

Gojković je podsetila da je Parlament doneo Zakona o finansijskoj podršci porodici, kojim se omogućuje ženama koje nisu u radnom odnosu da ostvare pravo na porodiljski dodatak, i to ženama na selu koje se bave poljoprivredom, ženama koje su angažovane van radnog odnosa, po ugovoru o delu ili po ugovoru o privremeno povremenim poslovima. Gojković je navela i da je donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, započeta sistemska borba protiv nasilja nad ženama, apelujući na žene da prijave nasilje, jer nije sramota biti žrtva, već je sramota biti nasilnik.

Ukazujući na težak položaj žena na selu, što je i globalna tema ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena, Gojković je podsetila da se žene u seoskim sredinama suočavaju sa nezaposlenošću, da su često preopterećene poslovima u domaćinstvu, da nemaju sve potrebne mogućnosti za adekvatnu brigu o svom zdravlju, kao i da najmanje imaju vremena za sebe.

„Žene na selu najčešće žive u veoma patrijarhalnoj i tradicionalnoj sredini, što dovodi do toga da su muškarci uglavnom vlasnici imovine, a žene su u mnogo manjoj meri ekonomski nezavisne od žena u gradskim sredinama“, napomenula je Gojković i navela da to potvrđuju podaci da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, a da njih 16 odsto ima imovinu nad zemljom.

Predsednica Parlamenta je istakla da je neophodno da se ozbiljno razmotre mere podrške, pre svega mogućnost zaposlenja i sticanja znanja i kvalifikacija, programi namenjeni razvoju ženskog preduzetništva i podsticaja ženama poljoprivrednicama, kao i rad na ukupnom poboljšanju uslova života u seoskim sredinama, posebno kada je reč o većoj dostupnosti škola, bolnica i kulturnog sadržaja.

Gojković je poručila da žene na selu ne smeju da bude zapostavljene i da mogu da pruže ogroman doprinos za razvoj sela, ali i čitavog našeg društva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4