12. septembar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Češke Republike Miloš Zeman

12. septembar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Češke Republike Miloš Zeman

Četvrtak, 12. septembar 2019.

Gojković se sastala sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, kao i da Srbija i Češka Republika razviju dobru i intenzivnu saradnju na svim nivoima, te da postoje brojne mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije, saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, unutrašnjih poslova, kulture.

Gojković i Zeman su naglasili značaj parlamentarne saradnje za razvoj ukupnih odnosa Srbije i Češke Republike i založili se za intenzivniju saradnju na parlamentarnom nivou, posebno radnih tela u oblastima od obostranog interesa i parlamentarnih grupa prijateljstva koje predstavljaju most saradnje srpskog i češkog naroda.

Gojković je zahvalila Zemanu na prijateljskim stavovima koje je izneo o izuzetno važnom pitanju za Srbiju, a to je pitanje Kosova i Metohije i ukazala da je Beograd posvećen dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja.

Gojković je zahvalila i na iskrenoj i prijateljskoj podršci Češke evropskim integracijama Srbije.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostran interes za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, i u tom kontekstu istaknut značaj održavanja Srpsko-češkog poslovnog foruma, te ukazano da je Češka četvrti najveći investitor u Srbiji.

Razmotreni su brojni potencijali za ulaganja i saradnju u oblasti telekomunikacija, prehrabrene industrije, mašinske industrije, digitalizacije, kao i u oblasti kulture i mogućnostima ulaganja u filmsku industriju.

Na sastanku je istaknut značaj predstojeće zvanične posete predsednika Donjeg doma Parlamenta Češke Republike Radeka Vondračeka početkom oktobra za dalje jačanje parlamentarnih odnosa.

Gojković je informisala delegaciju Češke da će Beograd biti domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije od 13 do 17. oktobra, koja će okupiti veliki broj predsednika parlamenata iz čitavog sveta, te izrazila očekivanje da će češka delegacija biti predstavljena na najvišem nivou.

U delegaciji Češke Republike sastanku su prisustvovali prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Hamaček, potpredsednik Vlade i ministar trgovine i industrije Karel Havliček, ministar odbrane Lubomir Metnar, ministar transporta Vladimir Kremlik, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Miloslav Stašek, kao i Jaroslav Foldina, član Donjeg doma Parlamenta Češke Republike i predsednik grupe prijateljstva sa Srbijom.

Sastanku su u delegaciji Narodne skupštine prisustvovali predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Češkom Republikom dr sci. med. Darko Laketić, predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović, član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove mr Igor Bečić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1