6. februar 2020. Predsednica Gojković i komesar Varhelji

6. februar 2020. Predsednica Gojković i komesar Varhelji

Četvrtak, 6. februar 2020.

Gojković se sastala sa komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju

Predsednica Narodne skupštine Rpublike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa evropskim komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, sa kojim je razgovarala o novoj metodologiji EU, radu parlamenta i međustranačkom dijalogu, koji je u Skupštini Srbije održan uz posredovanje Evropskog parlamenta.


Gojković je istakla da je Skupština Srbije ostvarila veliki napredak u radu i procedurama nakon prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku i izrazila nadu da će Izveštaj što se tiče rada Parlamenta biti znatno pozitivniji, budući da je Skupština sve zamerke u potpunosti otklonila.

Gojković je naglasila da je Skupština Srbije u skladu sa dogovorima u okviru međustranačkog dijaloga u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor, tri člana REM-a, da sutra u ponoć ističe rok za predlaganje nova dva člana REM-a i da će time biti ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu.

Gojković je obavestila Varheljija da je danas u Skupštini Srbije započela debata o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto i rekla da će ovo rešenje značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati snažan dodatni impuls pluralizmu. Gojković je naglasila da je usvojen predlog opozicione poslanice Gordane Čomić da Skupština Srbije razmotri njen predlog većeg učešća žena na izbornim listama, tako da na listama žene čine najmanje 40 odsto kandidata.

Gojković je pozdravila nedavno održavanje sastanka predsednika Evropskog parlamenta sa predsednicima parlamenata Zapadnog Balkana u Briselu i usvajanje Zajedničke deklaracije i navela da je njen utisak da EU ne odustaje od politike proširenja.

Komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Oliver Varhelji je rekao da je važno da se sva dostignuća i zadaci koji su definisani međustranačkim dijalogom ostvare, i zahvalio poslanicima Evropskog parlamenta koji su pomogli u ovom procesu, navodeći da je svaka izgradnja poverenja između dve strane važna.

Na sastanku su prisustvovali poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5