16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Iran Alijem Laridžanijem

16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Iran Alijem Laridžanijem

Sreda, 16. oktobar 2019.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Islamske konsultativne skupštine Irana

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije sastala se danas sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Iran Alijem Laridžanijem i zahvalila na učešću delegacije Islamske konsultativne skupštine na 141. zasedanju IPU u Beogradu.


Gojković je istakla da su politički odnosi Srbije i Irana dobri i da je naša zemlja spremna da razvija sveukupnu saradnju sa Iranom i zahvalila na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju Kosova i Metohije.

Laridžani je naglasio da će Islamska Republika Iran nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i napomenuo da je njegova država podržala stavove Srbije u međunarodnim organizacijama, kao što su UNESKO i Interpol.

Laridžani je ukazao da dve države imaju dobre i prijateljske odnose, kao i da je poseta predsednice Skupštine Srbije Iranu bila značajna i sadržajna, a u jačanju parlamentarnih i ukupnih odnosa, izuzetno značajna.

Gojković i Laridžani su istakli važnost teme očuvanja i jačanja međunarodnog prava, kao ključne teme u okviru beogradskog zasedanja Interparlamentarne unije i ukazali na važnu ulogu parlamentaraca kako bi se obezbedila garancija čuvanja međunarodnog prava.

Laridžani je zahvalio na pozivu da učestvuje na zasedanju Interparlamentarne unije i uputio čestitke zbog uspeha i dobre organizacije i istakao da je Srbija pokazala da ima mogućnost i sposobnost za organizovanje ovog velikog skupa. Gojković je ukazala da je, činjenica da na zasedanju u Beogradu učestvuje 77 predsednika i 66 potpredsednika parlamenata, kao i više od 2.000 učesnika, priznanje Srbiji, koja vodi samostalnu politiku i jedina je zemlja u Evropi koja nema nikakve sankcije prema poslanicima, predstavnicima građana, iz čitavog sveta.

Laridžani je uputio poziv predsednici Narodne skupštine Republike Srbije da poseti Islamsku Republiku Iran, u cilju daljeg razvoja saradnje, ističući važnost saradnje kako na najvišem parlamentarnom nivou, tako i na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstava. Predsednici dva parlamenta su se saglasili da ima potencijala da se ekonomska saradnja značajno unapredi, kao i trgovinski odnosi u narednom periodu.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
ponedeljak, 28. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja