Nedelja, 14. oktobar 2018.

Gojković na zasedanju Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine i šefica stalne delegacije pri Interparlamentarnoj uniji Maja Gojković predvodiće delegaciju Narodne skupštine na 139. Skupštini Ineterparlamentarne unije u Ženevi od 15. oktobra.


Teme generalne debate ovogodišnjeg zasedanja, koje će okupiti parlamentarce iz 130 zemalja, uključujući više od 50 predsednika parlamenata, 40 potpredsednika i 700 parlamentaraca, biće „Parlamentarno vođstvo u promovisanju mira i razvoja u doba inovacije i tehnoloških promena“.

Parlamentarci, među kojima se očekuje 33 odsto žena poslanica, će debatovaće o migracijama, borbi protiv terorizma, nauci, tehnologijama i inovacijama, ciljevima održivog razvoja, ljudskim pravima, kao i seksizmu i uznemiravanju, „lažnim vestima“ i drugim.

U delegaciji Narodne skupštine na zasedanju učestvuju i narodni poslanici, članovi stalne delegacije Skupštine u Interparlamentarnoj uniji, a narodni poslanik Mladen Grujić, izabran je za člana Izvršnog odbora Interparlamentrne unije, u okviru 139. zasedanja IPU u Ženevi, što je prvi put da Srbija ima člana u Izvršnom odboru najveće i najstarije parlamentarne organizacije na svetu, koja okuplja 178 parlamenata država članica.