24. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine na tribini „Žene žive i na selu“ u Gornjoj Trepči

24. maj 2019. Predsednica Narodne skupštine na tribini „Žene žive i na selu“ u Gornjoj Trepči

Petak, 24. maj 2019.

Gojković na tribini „Žene žive i na selu“ u Gornjoj Trepči

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je danas na tribini „Žene žive i na selu“ u Gornjoj Trepči, u okviru kampanje za osnaživanje žena u seoskim sredinama.


Gojković je naglasila da je cilj kampanje da se razgovara sa ženama na selu o problemima sa kojima se suočavaju i da se skrene pažnja čitavog društva na te probleme, jer žene na selu zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu kao i one u gradu.

Cilj je, kako je naglasila, i da se prvenstveno ukaže na značaj i potrebu ekonomskog osnaživanja žena na selu, posebno kroz podsticanje na preduzetništvo, potom osnaživanje u borbi protiv nasilja u porodici, kao i da se žene motivišu da odlaze na preventivne zdravstvene preglede.

„Ovo je peta tribina na kojoj razgovaramo o životu i problemima žena na selu kako bi videli kako da omogućimo ženama da ostanu na selu. Cilj našeg programa je da ne pričamo samo mi koji predstavljamo Parlament, Vladu, lokalnu samoupravu, već da čujemo kakva iskustva imaju žene koje ovde žive“, rekla je Gojković u razgovoru sa ženama Gornje Trepče.

Gojković je ukazala da kada se govori o zastupljenosti žena u donošenju političkih i drugih važnih odluka, najčešće se misli na žene u gradskim sredinama.

„A kada dođemo na selo, onda shvatamo da žene koje su nas poslale da ih predstavljamo nisu vidljive i da se susreću sa mnogim problemima“, rekla je Gojković i dodala da sada u Narodnoj skupštini ima 93 narodne poslanice, a cilj je da se posle sledećih izbora u Skupštini Srbije nađu i žene koje žive na selu i da tako budu vidljivije.

Gojković je naglasila da je posebno važno raditi na ohrabrivanju žena da prijave nasilje, te ukazala da postoje dobri zakoni u oblasti borbe protiv nasilja u porodici, ali da se mora otvoreno razgovarati o ovoj temi. Gojković je ukazala da se pred nasiljem u porodici često zatvaraju oči i u gradovima, a još teže je u seoskim sredinama ohrabriti osobe koje trpe nasilje da ga i prijave i da je zato važno da se žrtvi nasilja pruži zaštita i podrška kroz sistem.

Gojković je napomenula da patrijarhalna i tradicionalna sredina dovodi do toga da su muškarci uglavnom vlasnici imovine i da je zato neophodno raditi na ekonomskom osnaženju žena i istakla da je važno da zdravstvena zaštita bude više dostupna ženama na selu.

Na tribini je pored predsednice Narodne skupštine govorila i ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik grada Čačak Milun Todorović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo i pomoćnik direktora Opšte bolnice u Čačku Slavica Dragutinović, predsednik Kolor pres grupe Robert Čoban, a u panel diskusiji učestvovale su žene iz sela Rajac, Prijevor, Gornja Gorevnica i Lipnica.

Kampanja „Žene žive i na selu“ se realizuje uz podršku predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, kao i Kancelarije za ljudska i manjinska prava kroz seriju tribina na kojima će se razgovarati sa ženama u seoskim sredinama Srbije.

Od 8. marta Međunarodnog dana žena, kada je započeta kampanja Konferencijom u Domu Narodne skupštine, održane su tribine u Novom Žedniku (Subotica), Banatskom Velikom Selu (Kikinda), Gamzigradu (Zaječar), Lučici (Požarevac), a u junu je u planu obilazak seoskih sredina u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
sreda, 16. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja