Sreda, 15. februar 2017.

Gojković na Oplencu povodom Dana državnosti

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković danas je, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, položila venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u okviru državne ceremonije obeležavanja nacionalnog praznika.


Pored predsednice Narodne skupštine, vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đorđević, delegacija Vojske Srbije, ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske Milenko Savanović i doajen diplomatskog kora u Republici Srbiji.

Gojković je čestitajući građanima Srbije Dan državnosti napomenula, da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji, dan kada je započeo težak put ka slobodi podizanjem Prvog srpskog ustanka, ali i dan kada je Srbija donela Sretenjski ustav - prvi demokratski ustav Srbije i jedan od najmodernijih u Evropi tog vremena.

Predsednica Narodne skupštine istakla je da upravo na Oplencu postoji obaveza da se govori o odlučnosti i upornosti srpskog naroda da svojom snagom izbori slobodu i izgradi svoju modernu državu, kao i da su težnje za nacionalnim i građanskim oslobođenjem spojene u Sretenju.

Gojković je ukazala da se slobodarske težnje ne mogu odvojiti od demokratskih i da na to upućuje i činjenica da su i Prvi, ali i Drugi srpski ustanak počeli narodnom voljom i odlukama, na zborovima i skupštinama i da je upravo u najtežim uslovima borbe za opstanak nastao temelj parlamentarnog života.

„Danas kada se Srbija seća vođa srpskih ustanaka vožda Karađorđa, Miloša Obrenovića i drugih, koji su svojim junaštvom, neustrašivošću, ali i mudrošću, ispisali stranice naše slavne istorije, ne sme zaboraviti one koji su svojim idejama i prosvešćenošću ostavili neizbrisiv trag“, istakla je Gojković i dodala da je jedan od njih Dimitrije Davidović, tvorac Sretenjskog ustava.

Gojković je navela da se i danas, više od dva veka od početka borbe za modernu državu, usled kriza i previranja u savremenom svetu, suočavamo sa izazovima koje zahtevaju nove napore za jačanje naše države i istakla da Srbija nastoji da pronađe najbolji put za sebe i svoje građane upravo kako bi osigurala ekonomski razvoj i uređeniju državu.

Predsednica Parlamenta poručila je da samo stabilna, marljiva, vredna i jaka Srbija može da odbrani svoje nacionalne interese i istakla da ne postoji važniji zadatak od borbe za uspešniju i moderniju Srbiju, koja će biti poštovana i uvažavana u svetu.P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Subota, 26. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja