9. jul 2019. Učesnici sastanka

9. jul 2019. Učesnici sastanka

Utorak, 9. jul 2019.

Fokus grupa za ciljeve održivog razvoja sa delegacijom Parlamenta Alžira

Predsednik i članovi Fokus grupe za razvoj mehanizama kontrole procesa implementacije Ciljeva održivog razvoja, sastali su se sa delegacijom Parlamenta Alžira, koju predvodi Džafar Noara Sadia.


Predsednik Fokus grupe dr Milorad Mijatović istakao je tradicionalno prijateljske odnose Alžira i Srbije i izrazio nadu da će kroz dodatno produbljivanje međuparlamentarne saradnje ono jačati u budućnosti. U prilog tome istakao je da visoko ceni podršku koju Alžir daje Srbiji po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Mijatović je naglasio da je Narodna skupština prepoznala značaj Fokus grupe, o čemu svedoči i to da su među njenim članovima dva potpredsednika Skupštine,kao i poslanici gotovo svih političkih stranaka. On je dodao i da će, u cilju što bolje implementacije ciljeva Agende 2030, Fokus grupa aktivno sarađivati sa zemljama sveta i da razmena iskustava sa Alžirom može da doprinese kvalitetu rada te grupe.

„Fokus grupa dala je svoj doprinos kroz organizovanje javnih slušanja, a u planu je i podnošenje amandmana tokom rasprave o predlogu republičkog budžeta za 2020. godinu, kojim bi se obezbedila finansijska sredstva za realizovanje ciljeva održivog razvoja“, najavio je Mijatović.

Članica Fokus grupe Gordana Čomić smatra da od 17 ciljeva i 169 potciljeva održivog razvoja, prioritet treba da imaju oni koji će odgovoriti pitanje da li će do 2030. godine na svetu biti unapređen položaj žena, kroz njihovu veću ekonomsku nezavisnost i šansu za zaposlenje i život sa više izvesnosti nego danas, kao i oni koji će govore o životu žena i muškaraca u svetlu klimatskih promena.

„Zato je cilj 17. „Partnerstvom do cilja“,značajan ne samo kroz partnerstvo među institucijama, već kroz zajednički napor da institucije vide pojedinca, jednu ženu i jednog muškarca i da nađemo zajednički odgovor kako će naš život izgledati 2030. godine“,izjavila je Čomić.

Da bi sve navedeno bilo i realizovano potreban je novac i projekti, smatra članica grupe Dubravka Filipovski, koja navodi da je Srbija ciljeve počela da sprovodi u duhu partnerstva sa Vladom Republike Srbije i organizacijama civilnog društva.

„Poseban izazov u implementaciji ciljeva predstavljaju dva faktora, da ih što više spustimo na nivo lokalne samouprave i da ih približimo mladim ljudima“, izjavila je Filipovski. Ona takođe naglašava i značaj što snažnijeg povezivanja zemalja u cilju što bolje realizacije zadatih ciljeva, te u tom svetlu vidi i saradnju Alžira i Srbije.

O značaju povezivanja na globalnom nivou govorila je i članica Fokus grupe Jasmina Karanac, koja je istakla da je osmišljavanjem ciljeva održivog razvoja napravljen veliki pomak za čovečanstvo i da svaki od navedenih 17 ima istu težinu i značaj.

Šefica delegacije Džafar Noara Sadia čestitala je Fokus grupi na trudu i radu koji ulaže u ostvarivanje ciljeva održivog razvoja, jer svaki od njih, kako je navela, ima globalni značaj. Ona ističe da Alžir ulaže velike napore u njihovoj implementaciji i da beleži pozitivne rezultate u obrazovanju, zdravstvu i borbi protiv siromaštva. Naglasila je da su u tom procesu, osim državnog, učešće uzeli i privatni sektor, kao i organizacije civilnog društva. Džafar smatra da je učešće građana u tom procesu nezaobilazno, jednako kao i razmena iskustava sa drugim državama. Ona je navela da izazovi još uvek postoje na polju ravnopravnog raspoređivanja prirodnih resursa, suzbijanju siromaštva, kao i da rad na rodnoj ravnopravnosti treba da bude kontinuiran proces.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja