11. jul 2022. Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač

11. jul 2022. Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač

Ponedeljak, 11. jul 2022.

Elvira Kovač učestvovala na sastanku predsedavajućih KOSAK u Pragu

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač učestvovala je na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK), koji se u okviru češkog predsedavanja Savetu EU, održao 11. i 12. jula 2022. godine u Pragu. Na početku sastanka od organizatora je traženo uklanjanje statusnih obeležja i statusno neutralno predstavljanje predstavnika Prištine, čemu se izašlo u susret.


Sastanak su otvorili predsednik Senata Parlamenta Češke Miloš Vistričil, predsedavajući Odboru za evropske poslove češkog Senata David Smoljak i predsedavajući Odboru za evropske poslove češkog Predstavničkog doma Ondrej Benešik. Nakon usvajanja dnevnog reda predstavili su rezultate sastanka Trojke kao i rezultate rada Radne grupe formirane tokom prethodnog predsedavanja od strane Parlamenta Francuske.

Prvu sesiju pod nazivom „Predstavljanje prioriteta češkog Predsedavanja EU“ predstavio je ministar za spoljne poslove Češke Republike Jan Lipavski. Istakao je da je češko Predsedavanje EU, pod sloganom „Evropa kao zadatak: preispitaj, obnovi, osnaži“, sa akcentom na partnerstvo sa Afrikom, je u fokus svojih prioriteta uvrstilo: upravljanje izbegličkom krizom, posleratnu obnovu Ukrajine, energetsku bezbednost, jačanje evropskih odbrambenih kapaciteta, otpornost evropske ekonomije i demokratskih institucija. Veliki broj učesnika ponovio je važnost očuvanja politike proširenja Zapadnog Balkana, finansijske podrške regionu, ali i jačanje Istočnog partnerstva.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač je istakla da svako predsedavanje EU postavlja različite prioritete, ali važno je da vladavina prava i poštovanje međunarodnih principa ostanu na snazi. „Moramo imati u vidu da je za stabilnost demokratije važna bezbednost i saradnja svih aktera na nivou EU, i u tom smislu, je važno da politika proširenja ne bude zapostavljena, obesmišljena i da bude vrednovana na osnovu individualnog napretka svake zemlje kandidata za članstvo u EU“, istakla je E. Kovač. Narodna skupština RS je svesna da je proces pristupanja definisan brojnim obavezama i odlukama koje moramo doneti, a koje zahtevaju snažnu političku volju i sprovođenje pravnih reformi. Takođe, i Evropska unija mora biti kredibilan partner koji će kroz različite mehanizme angažovanja i pristupa u regionu, uključujući i finansijsku podršku, omogućiti da države regiona brže i efikasnije ispunjavaju svoje obaveze, naglasila je E. Kovač. Na kraju svog izlaganja E. Kovač izrazila je nadu da će EU uspešno rešavati izazove pred kojima se nalazi, te da politika proširenja neće biti dovedena u pitanje.

U okviru druge sesije, razgovaralo se o trenutnim izazovima u oblasti medija kao i izazovima demokratije, odnosno zaštiti vladavine prava i pravne države. Učesnicima sastanka se video porukom obratila potpredsednica Evropske komisije za vrednost i transparentnost Vera Jurova kao i prvi potpredsednik Evropskog parlamenta Otmar Karaš i komesar za medije i borbu protiv dezinformisanja Mihal Klima. Snažni mediji su veoma važni kako bi se izbegle manipulacije i doprinelo jačanju demokratije. Predsednica Odbora E. Kovač je imala nekoliko bilateralnih susreta na marginama KOSAK konferencije.

Na sastanku predsedavajućih KOSAK učestvovali su članovi parlamenata država članica Evorpske unije, dok su države kandidati za članstvo učestvovali u statusu posmatrača, uključujući po prvi put parlamente Ukrajine i Moldavije, a ostali učesnici su bili u statusu specijalnog gosta. Plenarni KOSAK sastanak biće održan od 13. do 15. novembra 2022. godine u Pragu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6