18. maj 2021. Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

18. maj 2021. Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Utorak, 18. maj 2021.

Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je Dvanaestu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini za utorak, 18. maj 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Samir Tandir, Mirsad Hodžić, Sanja Jefić Branković, Đorđe Milićević i Đorđe Todorović zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština utvrdila je dnevni red:

 1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, koji je podnela Vlada;
 3. Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je podnela Vlada;
 4. Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine;
 5. Predlog zakona o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, koji je podnela Vlada;
 6. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je podnela Vlada;
 7. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je podnela Vlada;
 8. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, koji je podnela Vlada;
 9. Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, koji je podnela Vlada;
 10. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima (Interbus sporazum) i Odluke br. 1/2011 Zajedničkog odbora osnovanog Interbus sporazumom o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima, koji je podnela Vlada i
 11. Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.
Narodna skupština usvojila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni pretres o tačkama od 1. do 4. i zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 5. do 10. dnevnog reda sednice.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić pozdravio je predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i predsednika opštine Sremski Karlovci Aleksandra Stojkečića, koji su pratili sednicu sa galerije velike sale, imajući u vidu da je tačku 4. dnevnog reda sednice - Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, podnela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Narodna skupština započela je i do kraja dana zaključila zajednički načelni pretres o tačkama od 1. do 4, a predloge zakona obrazložili su predstavnici predlagača, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Drugog dana rada, 19. maja, Narodna skupština započela je zajednički načelni pretres o tačkama od 5. do 10. dnevnog reda sednice, odnosno o Predlogu zakona o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima (Interbus sporazum) i Odluke br. 1/2011 Zajedničkog odbora osnovanog Interbus sporazumom o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima.

Predloge zakona obrazložio je predstavnik predlagača, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

U toku rada, Narodna skupština je, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala prestanak mandata narodnim poslanicima Ljubu Petroviću i prof. dr Predragu Markoviću, pre isteka vremena na koji su izabrani, danom podnošenja ostavke.

U nastavku sednice, Narodna skupština je završila zajednički načelni pretres o tačkama od 5. do 10. dnevnog reda sednice, i započela jedinstveni pretres o Listi kandidata za člana Saveta regulatornog tela za elektronske medije.

Do kraja dana, Narodna skupština vodila je jedinstveni pretres o 11. tački dnevnog reda Dvanaeste sednice Prvog redovnog zasedanja.

Trećeg dana rada, 20. maja, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Šaip Kamberi, Života Starčević, Zoltan Pek, Đorđe Milićević i Miloš Terzić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije i Izveštaja Odbora za administrativno – budžetska i mandatno –imunitetska pitanja i shodno članu 27. stav 5. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Dunji Simonović Bratić i Dejanu Radenkoviću, izabranih sa Izborne liste IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“, nakon čega su narodni poslanici položili zakletvu.
U nastavku sednice, Narodna skupština nastavila je i obavila jedinstveni pretres o 11. tački dnevnog reda Dvanaeste sednice Prvog redovnog zasedanja.

Tokom dana, Narodna skupština je započela i do kraja dana obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, Predlogu zakona o rodnoj ravnopravnosti i Predlogu zakona o planiranju i izgradnji.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić odredio je četvrtak, 20. maj sa početkom u 18.00 časova, kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Dvanaeste sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje Narodna skupština usvojila:

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti, Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, Predlog zakona o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji, koji je podnela Vlada, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, koji je podnela Vlada i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima (Interbus sporazum) i Odluke br. 1/2011 Zajedničkog odbora osnovanog Interbus sporazumom o međunarodnom povremenom prevozu putnika autobusima.

U nastavku glasanja narodni poslanici su izabrali Milorada Vukašinovića za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.
Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i glasanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić zaključio je Dvanaestu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini.


Video (12)

Utorak, 18. maj 2021. | Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 18.05.2021. (I)

Utorak, 18. maj 2021. | Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 18.05.2021.(II)

Utorak, 18. maj 2021. | Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 18.05.2021.(III)

Utorak, 18. maj 2021. | Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 18.05.2021.(IV)

Sreda, 19. maj 2021. | nastavak Dvanaeste sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2021. godini 19.05.2021. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 7