Četvrtak, 9. jun 2011.

Dvadeset prva sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici Odbora za inostrane poslove, koja je održana 9. juna, obavljen je razgovor sa novoimenovanim ambasadorima Republike Srbije u Italiji, Bosni i Hercegovini i Iraku, pre njihovog odlaska na diplomatsku dužnost. Sednici je predsedavao prof. dr Dragoljub Mićunović, predsednik Odbora.


Novoimenovana ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović predstavila je program budućih aktivnosti Ambasade. Istakla je da je Italija jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera, kao i da predstoje značajne aktivnosti na tom planu, posebno kada je reč o saradnji dve zemlje u oblasti energetike. Ukazala je da Italija podržava ulazak Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Novi ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Ninoslav Stojadinović ukazao je na složenu situaciju u Federaciji B i H, s obzirom na njeno ustrojstvo i oprisustvo međunarodnih činilaca. Ambasador Stojadinović izložio je osnovne pravce svog budućeg delovanja.
Govoreći o prioritetima u radu, novi ambasador Srbije u Iraku Radisav Petrović rekao je da je naša zemlja zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje sa Irakom, posebno za povećanje našeg izvoza, kao i za unapređenje političke saradnje.

U okviru tačke dnevnog reda–Parlamentarna saradnja, Odbor je prihvatio inicijative za učešće šefa Stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative Ivana Jovanovića na sastanku ministra spoljnih poslova i šefova stalnih delegacija zemalja članica proširene trojke, u Trstu, 10. juna, kao i Stalne delegacije Narodne skupštine u PS Crnomorske ekonomske saradnje na sastanku Radne grupe za izmenu Pravila procedure PS CES-a, koji se održava u Istambulu, 13 i 14. juna. Osim toga, prihvaćene su inicijative za učešće naših delegacija na Devetoj Konferenciji predsednika parlamenata Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope, u Bečićima, od 13. do 15. juna i na sastancima posebnih radnih grupa PS Mediterana za Bliski istok, životnu sredinu i klimatske promene, energiju, vodu, rodna pitanja i migracije, u Dubrovniku, 19. i 20. juna.

Takođe, prihvaćeni su pozivi za učešće delegacija Narodne skupštine na 18. godišnjem zasedanju Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koje se održava u Parizu, od 21. do 23. juna i na 77. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Tromseu (Norveška), od 22. do 24. juna.

Delegacija Narodne skupštine učestvovaće na 37. generalnoj skupštini Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje u Briselu, od 11. do 13. jula.

Podržana su i inicijative da predsednici odbora za inostrane poslove i za evropske integracije učestvuju na 6. Kroacija samitu, u Dubrovniku, od 8. do 9. jula, kao i da predsednik Odbora za nauku i tehnološki razvoj učestvuje na Svetskom naučnom forumu, koji se održava u Budimpešti, od 16. do 19. novembra.

Na ovoj sednici, Odbor je usvojio više izveštaja o realizovanim posetama i kontaktima sa parlamentarcima i diplomatskim predstavinicima drugih država.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 1. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja