Sreda, 23. novembar 2011.

Dvadeset peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Odbor za zaštitu životne sredine, održao je 23. novembra 2011. godine Dvadeset petu sednicu. Sednici je predsedavala zamenik predsednika Odbora Svetlana Stojaković –Milovanović, a sednici su prisustvovale i pomoćnik ministra zdravlja Marija Jevtić, direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković sa saradnicima.


Članovi Odbora razmatrali su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama u načelu, koje je podnela Vlada Republike Srbije.

Pomoćnik ministra zdravlja Jevtić, obrazložila je razloge za donošenje izmena i dopuna ovih predloga zakona, kojima bi se postiglo propisivanje ovlašćenja za vršenje inspekcijskog nadzora i sanitarnim inspektorima, kao i preciznije definisanje ovlašćenja inspektora. Članovi Odbora jednoglasno su usvojili predloge zakona. Odbor je razmatrao i jednoglasno prihvatio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Azerbejdžan o saradnji u oblasti zaštite životne sredine, koji je podnela Vlada. Za izvestioca Odbora na sednici Narodne skupštine određena je zamenik predsednika Odbora Svetlana Stojaković –Milovanović.

U nastavku sednice, članovi Odbora razmatrali su Rezoluciju IPU: „Uloga parlamenata u obezbeđivanju održivog razvoja kroz upravljanje prirodnim resursima, poljoprivrednom proizvodnjom i demografskim promenama“, koja je usvojena na 124. Skupštini Inetrparlamentarne unije, aprila 2011. godine. Odbor je uputio šefu delegacije prof. dr Slavici Đukić Dejanović zaključke razmatranja Rezolucije. Današnji svet se suočava sa mnogobrojnim izazovima, u smislu klimatskih promena, degradacije ekosistema, nesigurnosti hrane i pijaće vode, potražnje za novim izvorima energije, kao i sa finansijskom i ekonomskom krizom, navodi se u tekstu. Odbor preporučuje da delegacija Narodne skupštine u IPU podrži parlamentarne inicijative kojima se zahteva integrisan odgovor kako na rešavanje ekoloških akcidenata, tako i na dugoročno rešavanje problema održivog razvoja. Takođe, Odbor predlaže i da Narodna skupština aplicira za članstvo u radnim telima IPU, posebno u Komitetu za održivi razvoj, finansije i trgovinu.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6