Četvrtak, 7. jul 2011.

Dvadeset druga sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici Odbora za inostrane poslove, koja je održana 7. jula, obavljen je razgovor sa novoimenovanim ambasadorima Republike Srbije u Republici Belorusiji dr Stojanom Jevtićem, u Slovačkoj Radmilom Hrustanović i Japanu Bojanom Adamović Dragović, pre njihovog odlaska na diplomatsku dužnost.


Predstavljajući program svojih aktivnosti, ambasador Jevtić istakao je da je Srbija zainteresovana za unapređivanje bilateralnih odnosa sa Belorusijom. Nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, utrostručena je robna razmena između dve zemlje a, usled visokog stepena kompatibilnosti privreda, postoje velike mogućnosti za dalje jačanje ekonomske saradnje, posebno u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, automobilskoj i industriji traktora, rekao je ambasador Jevtić. Dodao je da velike mogućnosti za saradnju pruža i CEFTA sporazum.

Ambasador Jevtić je naveo da je svestan izazova sa kojima će se suočiti, ali da postoji prostor za politički dijalog dve zemlje i jačanje međuparlamentarne saradnje.
Izlažući svoj program aktivnosti, ambasadorka Hrustanović istakla je da je njen cilj da saradnja sa Slovačkom bude podignuta na nivo strateškog partnerstva. Naglasila je da dve zemlje blisko sarađuju i da će nastojati da stvori bolji ambijent za privrednu saradnju i veća ulaganja u privredu Srbije.

Nova ambasadorka u Japanu Bojana Adamović Dragović istakla je da su politički odnosi sa tom zemljom u usponu i ukazala na potrebu jačanja parlamentarne saradnje Srbije i Japana. Ukazala je da robna razmena nije na zadovoljavajućem nivou, i da činjenica da je japansko tržište izuzetno izbirljivo obeshrabruje srpske privrednike.
Članovi Odbora izneli su sugestije i primedbe na izložene teze za dalji rad novoimenovanih ambasadora.

Sednici je predsedavao prof. dr Dragoljub Mićunović, predsednik Odbora.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 18. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja