Sreda, 7. oktobar 2009.

Dva učenička parlamenta posetila Narodnu skupštinu

Članovi parlamenata Četvrte beogradske gimnazije i Ekonomskog fakulteta u Beogradu posetili su 7.oktobra Dom Narodne skupštine.Članovi parlamenata Četvrte beogradske gimnazije i Ekonomskog fakulteta u Beogradu posetili su 7.oktobra Dom Narodne skupštine.

“Mladi parlamentarci” prisustvovali su delu sednice Narodne skupštine i u pratnji kustosa obišli Dom Narodne skupštine, a zatim se upoznali sa izbornim sistemom, podelom vlasti i procedurom donošenja zakona u Republici Srbiji.

Posetu je organizovala Kancelarija za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima, koja će, kako je planirano, organizovati posete svih đačkih parlamenata u Beogradu.

Obraćajući se učenicima i studentima, narodni poslanik Nenad Konstantinović je rekao da su posete učeničkih parlamenata prava prilika da se mladi upoznaju sa radom Narodne skupštine, koji, prema njegovim rečima, nije na pravi način predstavljen u javnosti. On je ocenio da učenici srednjih škola i fakulteta treba da pokrenu inicijativu i uključe se u rad svojih obrazovnih institucija, ali i da svojim sugestijama i predlozima utiču na rad ministarstava i države.

Srednjoškolci i studenti su se najviše interesovali za proceduru donošenja zakona, kao i za primanja poslanika, koji, prema rečima Konstantinovića, od 2005. godine mesečno primaju 75 hiljada dinara.

Članovi učeničkih odbora postavili su i brojna pitanja vezana za evropske integracije. Narodna poslanica Nataša Vučković je objasnila da Srbija do pristupanja Evropskoj uniji mora da usvoji još oko 50 hiljada stranica zakonskih tekstova. Posebno je ukazala na značaj inicijativa koje pokreću srednjoškolski i studentski parlamenti, jer su upravo neki njihovi zahtevi uslovili važne izmene u pojedinim zakonskim aktima, rekla je Nataša Vučković.

Mladim parlamentarcima obratili su se i narodni poslanici Dejan Nikolić i Edip Šerifov.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja