13. jun 2019. Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Republike Francuske

13. jun 2019. Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Republike Francuske

Četvrtak, 13. jun 2019.

Dubravka Filipovski razgovarala sa delegacijom francuskog Parlamenta

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski sastala se, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Parlamenta Republike Francuske, koju predvodi Žak Mer, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove.


Dubravka Filipovski je francusku delegaciju upoznala sa tri spoljnopolitička prioriteta Srbije, a to su punopravno članstvo u Evropskoj uniji, regionalna saradnja i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Ona je naglasila da je članstvo u EU strateško opredeljenje Srbije, koje garantuje reforme i stabilnost demokratskih institucija i kroz usklađivanje zakonodavstva sa evropskim standardima, garantuje boljitak za građane Srbije. Tokom sastanka upoznala je delegaciju Francuske sa izazovima sa kojima se Srbija susreće po pitanju nerešenog statusa južne srpske pokrajine i pozdravila inicijativu predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel za pronalaženje rešenja za ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Govoreći o unapređenju međuparlamentarne saradnje Filipovski je istakla da je 141. zasedanje Interparlamentarne unije, koje će u oktobru biti održano u Beogradu, izuzetna prilika za niz bilateralnih sastanaka Francuske i Srbije, na marginama.

Žak Mer, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove francuskog Parlamenta smatra da Srbija treba da ostane posvećena evropskom putu i sprovođenju reformi, kao i unapređenju međuparlamentarne saradnje, posebno između parlamenata zemalja članica Evropske unije i parlamenata Zapadnog Balkana.

Istakao je i da će Pariz predložiti uključivanje parlamenata Zapadnog Balkana u Berlinski proces, što do sada nije bio slučaj, i što je predstavljalo nedostatak ovog procesa.

Govoreći o statusu Kosova i Metohije Mer je naglasio da Francuska ne podržava status zamrznutog dijaloga, te je pozdravio inicijativu predsednika Makrona i kancelarke Merkel za pronalaženje rešenja kroz dijalog.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3