Sreda, 3. oktobar 2007.

Druga sednica Odbora za urbanizam i građevinarstvo

Odbor za urbanizam i građevinarstvo je na Drugoj sednici, održanoj 3. oktobra, razmotrio Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu zaključenog između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope i upoznao se sa Programom rada Ministarstva za infrastrukturu, uz poseban osvrt na zakonodavnu aktivnost.Odbor za urbanizam i građevinarstvo je na Drugoj sednici, održanoj 3. oktobra, razmotrio Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu zaključenog između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope i upoznao se sa Programom rada Ministarstva za infrastrukturu, uz poseban osvrt na zakonodavnu aktivnost.

Sednicom je predsedavao predsednik Odbora Dejan Perjaničić, a sednici su prisustvovali državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu Mihajlo Marković, pomoćnik za građevinarstvo u Ministarstvu Aleksandra Petrović-Damjanović, direktor Građevinaske direkcije Srbije Dejan Vasović i pomoćnik direktora Direkcije Vlada Potparević.

Predsednik Odbora je obavestio članove da, iako Odbor za urbanizam i građevinarstvo nije matični odbor za razmatranje Predloga zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu zaključenog između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope, on je zbog velikog interesovanja i na zahtev narodnih poslanika sazvao sednicu na kojoj se razmatra ova tema.

Pomoćnik ministra za građevinarstvo Aleksandra Petrović-Damjanović je obrazložila članovima Odbora Predlog zakona ističući da je Ministarstvo za infrastrukturu po pitanju ovog zajma samo posredni učesnik, dok je Vlada Republike Srbije zaključkom zadužila Građevinasku direkciju Srbije za realizaciju projekta sanacije klizišta u Srbiji. Ona je obavestila članove Odbora da su najugroženije opštine Trstenik, Brus i Valjevo i da je prva faza sanacije klizišta u centralnoj Srbiji, koja obuhvata 22 opštine, završena. Po ovom Ugovoru iznos traženih sredstava za pomoć najugroženijim područjima iznosi 10 miliona evra.

Pomoćnik direktora GDS-a Vlada Potparević je istakao da je za dve godine vršena sanacija područja zahvaćenih poplavama i klizištima u Srbiji. U prvoj fazi sanacije izgrađeno je 18.000 kivadratnih metara stambenog prostora, dok se u drugoj fazi planira izgradnja u 50 opština u Srbiji koje su ugrožene klizištima, koja će pored izgradnje kuća obuhvatati i izgradnju infrastrukture i najavio potrebu ratifikacije još jednog Ugovora sa CEB bankom u narednom periodu.

Nakon razmatranja ove tačke dnevnog reda, članovi Odbora su konstatovali da su upoznati sa Predlogom zakonana o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu zaključenog između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope.

U nastavku rada Program rada Ministarstva za infrastrukturu predstavio je državni sekretar Ministarstva Mihajlo Marković, najavivši izradu deset zakonskih rešenja koja uređuju oblast infrastrukture radi usklađivanja sa standardima Evropske unije.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6