Petak, 1. avgust 2014.

Druga sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na sednici održanoj 1. avgusta, Odbor za Kosovo i Metohiju razmotrn je Izveštaja o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od januara do juna 2014. godine, koji je podnela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.


Članovi Odbora informisani su i o dosadašnjem toku pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 35.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju predstavljajući Izveštaj posebno je istakao neophodnost poboljšanja socijalno-ekonomskih prilika na Kosovu i Metohiji. Đurić je u prilog tome istakao da je nezaposlenost na Kosmetu veća nego na bilo kom delu naše zemlje i da premašuje 60 procenata. Zato je cilj Kancelarije izrada plana oživljavanja privrede, koji bi bio podložan kontroli Kancelarije i Odbora za Kosovo i Metohiju, ističe Đurić. Izveštajem su obuhvaćena pitanja privatizacije, povratka, pomoć zaposlenima, privredni razvoj, kao i proces pregovora sa Prištinom i pristupanje EU. Đurić je naglasio da je Srbija dosledno i u potpunosti sprovodi Briselski sporazum i poštovala rokove, što, kako tvrdi, nije slučaj sa prištinskom stranom.
Đurić je predstavljanje Izveštaja zaključio konstatacijom da je suštinski promenjen odnos i zauzet aktivan stav prema Kosovu i Metohiji, kako bi se obezbedio što veći uticaj u pokrajinskim institucijama, što je dalo i prve rezultate.
Članove Odbora o dosadašnjem toku pregovora o pristupanju Republike Srbije EU, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 35, informisala je Šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević. Ona je istakla da je ono što je do sada poznato o detaljima Poglavlja 35, da su njime obuhvaćena sva pitanja koja su u vezi sa Kosovom i Metohijom, a koja su značajna za proces pregovora Republike Srbije sa EU. Nedostatak informacija u vezi sa Poglavljem 35 pregovarački tim pokušava da reši na proaktivan način, istakla je Miščević.
Članovi Odbora su većinom glasova usvojili Izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Odluku o poseti Kosovu i Metohiji, koju je predložio direktor Kancelarije Marko Đurić.
Sednici su prisustvovali načelnici Upravnih okruga sa Kosova i Metohije, a u ime Kancelarije visokog predstavnika EU Axel Jaenicke.
Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milovan Drecun.

Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 1. avgust 2014. | Druga sednica Odbora za Kosovo i Metohiju 01.08.2014.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja