Četvrtak, 9. novembar 2006.

Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini za sredu, 8. novembar, sa početkom u 12 časova.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini za sredu, 8. novembar, sa početkom u 12 časova.

Sednica Narodne skupštine održana je prvi put u Domu Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Marković je na početku konstatovao da sednici prisustvuje 240 narodnih poslanika.

Predsednik Narodne skupštine je obavestio da posebnoj sednici Narodne skupštine, pored narodnih poslanika prisustvuju i Boris Tadić, predsednik Republike Srbije, Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle, predstavnici verskih zajednica, čelnici SANU, Beogradskog univerziteta, Narodne banke, Generalštaba Vojske Srbije, Bezbednosne agencije, predstavnici pravosudnih organa, republički javni tužilac i pravobranilac, predsednica Koordinacionog centra za kosovo i Metohiju, predsednik i članovi Republičke izborne komisije, predstavnici diplomatskog kora, kao delegacija Državne Dume Ruske Federacije, koja je u poseti Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Predsednik Marković pozdravio je prisutne goste i zatim podsetio da je Narodna skupština, na Prvoj posebnoj sednici, 30. septembra, dvotrećinskom većinom jednoglasno, sa 242 glasa narodnih poslanika, usvojila novi Ustav Republike Srbije i stavila ga na republički referendum radi potvrđivanja. Novi Ustav potvrdili su građani na referendumu održanom 28. i 29. oktobra, sa 3.521.724 glasa i time je konačno usvojen novi Ustav Republike Srbije.

Konstatujući da su se stekli svi Ustavom i Zakonom o referendumu utvrđeni uslovi, predsednik Marković je rekao da Narodna skupština Republike Srbije

P R O G L A Š A V A

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Posle proglašenja Ustava, intonirana je državna himna Republike Srbije “Bože pravde”.

Nakon intoniranja himne, predsednik Marković podsetio je da je neophodno da Narodna skupština donese i ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije i, s tim u vezi, obavestio narodne poslanike da će Predlog tog zakona razmotriti u nastavku Druge posebne sednice Narodne skupštine u četvrtak, 9. novembra u 14 časova.

U nastavku Druge posebne sednice, drugog dana rada, 9. novembra, predsednik Narodne skupštine Predrag Marković, obavestio je narodne poslanike da je na svoj pisani zahtev dobio zvaničnu potvrdu da su otklonjene proceduralne neusaglašenosti, pa su se stekli uslovi da se konstatuju ostavke potpredsednice Vlade Republike Srbije Ivane Dulić-Marković i ministara finansija, poljoporivrede i zdravlja u Vladi Republike Srbije Mlađana Dinkića, Gorana Živkova i Tomice Milosavljevića.

Na početku razmatranja Predloga ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije, koji je podnela Vlada, predsednik Marković je naveo amandmane koje su podneli narodni poslanici, kao i amandmane koje su, nakon zajedničkih konsultacija, povukli i otvorio jedinstven pretres o Predlogu zakona.

Predstavnik predlagača, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar pozvao je narodne poslanike da usvoje zakon o sprovođenju Ustava, kako bi on počeo odmah da se primenjuje.

U raspravi su učesvovali predsednici i predstavnici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke-Boris Tadić, G17 plus, Socijalističke partije Srbije, Nove Srbije i samostalnih poslanika 9+9 i Koalicije Lista za Sandžak.

Ocenjeno da je neophodno usvojiti Predlog ustavnog zakona da bi Ustav mogao da se primenjuje i da bi se postojeće zakonodavstvo prilagodilo novom najvišem pravnom aktu. Njegovom primenom biće omogućen i nastavak integracionih procesa i izgradnja državnih institucija.

Pošto je obavljen jedinstven pretres, narodni poslanici prešli su na odlučivanje o amandmanima.

Nakon završetka odlučivanja o amandmanima, a pre glasanja o Predlogu ustavnog zakona, predsednik Narodne skupštine podsetio je da se o Predlogu ustavnog zakona odlučuje dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i da Narodna skupština proglašava ustavni zakon, koji stupa na snagu danom proglašenja na sednici Skupštine.

Narodna skupština je zatim usvojila Predlog ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije. “Za”je glasalo210 narodnih poslanika, dok su 22 bila “protiv”.

Konstatujući da je Narodna skupština dvotrećinskom većinom donela Ustavni zakon, predsednik Marković je objavio da je Narodna skupština Republike Srbije, na osnovu člana 134. Ustava Republike Srbije, 10. novembra 2006. godine u 02.20 časova, proglasila Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije, čime je stvorena mogućnost da Ustav, koji su građani izglasali na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine, počne da se primenjuje u času proglašenja.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje ove tačke dnevnog reda i odlučivanje o njoj, predsednik Marković zaključio je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini rečima: «Pošto smo doneli Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije, na osnovu člana 134. Ustava Republike Srbije, Narodna skupština Republike Srbije, danas 10. novembra u 02,20 časova, proglašava Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Republike Srbije, koji se primenjuje od ovog časa proglašenja. To znači, počelo je da sviće nad Srbijom. Hvala.»Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja