1. jun 2023. Predsednik Narodne skupštine sa otpravnikom poslova Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji

1. jun 2023. Predsednik Narodne skupštine sa otpravnikom poslova Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji

Četvrtak, 1. jun 2023.

Dr Vladimir Orlić sa otpravnikom poslova Ambasade Crne Gore o nastavku saradnje

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa privremenim otpravnikom poslova Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji Predragom Mitrovićem, sa kojim je razgovarao o nastavku unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa.


Dr Orlić je Mitrovića tokom sastanka upoznao sa izuzetno teškom situacijom na KiM i svakodnevnom teroru kojem su Srbi izloženi od strane Aljbina Kurtija. Poručio je da čitav svet sada jasno saopštava da je za opasan razvoj događaja u južnoj srpskoj pokrajini kriv isključivo Kurti, koji priželjkuje eksalaciju i otvoreni sukob. Naglasio je da bi do suštinske deeskalacije na KiM dovelo povlačenje Kurtija i njegovih zlikovaca iz protivpravno uzurpiranih opština, hitan prekid pravnog, političkog i fizičkog nasilja nad Srbima, kao i konačna realizacija potpisanih i preuzetih obaveza od strane Prištine, pre svega formiranje ZSO. Predrag Mitrović je poručio da Crna Gora podržava dijalog i puno sprovođenje svih dogovora koji proizilaze iz dijaloga.

Tokom sadržajnog i konstruktivnog razgovora, sagovornici su pozdravili intenzivne kontakte i odličnu saradnju dva parlamenta na svim nivoima, iskazujući opredeljenje da se na tim temeljima dalje unapređuje saradnja između Srbije i Crne Gore u svim drugim oblastima od interesa. Takođe, iskazana je snažna posvećenost nastavku privrednog povezivanja, realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, zajedničkom radu u sferi saobraćaja, ujedno mogućnostima za saradnju u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, koja, kako su se sagovornici složili, osim ekonomskog napretka država članica, doprinosi razvoju i jačanju dobrosusedskih odnosa.

Predrag Mitrović je iskoristio priliku da još jednom podvuče značaj istorijske povezanosti, bliskosti i prijateljstva dva naroda, iskazujući spremnost Crne Gore da sa Srbijom nastavi svaki zajednički rad. Takođe, sagovornici su zajednički ocenili da je najvažniji pokazatelj novog perioda u odnosima dve zemlje, kao i njihove perspektive, učešće predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciji predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, kao i očekivana skora poseta predsednika Milatovića Beogradu.


Foto galerija