24. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji

24. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji

Petak, 24. mart 2023.

Dr Vladimir Orlić sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Jožefom Zoltanom Mađarom, sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje i unapređenju saradnje u svim oblastima.


„Ponosni smo na dobre i snažne odnose Srbije i Mađarske koji su, kako redovno ističu dvojica lidera premijer Orban i predsednik Vučić, najbolji u istoriji dve države i dva naroda“, rekao je dr Orlić, iskazujući spremnost Narodne skupštine R. Srbije da doprinese daljem unapređenju sveukupnih odnosa sa Mađarskom, kako kroz intenziviranje kontakata između poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela dva parlamenta, tako i kroz svoj predstojeći susret sa predsednikom Parlamenta Mađarske i posetu Budimpešti.

Sagovornici su zajednički konstatovali da odlične odnose i blisku saradnju dve zemlje potvrđuju brojni zajednički projekti, poput modernizacije železnice, ali i zajednička borba Srbije i Mađarske za energetsku bezbednost. Potvrdili su spremnost za nastavak unapređenja saradnje na svim nivoima, te izrazili uverenje da će dve zemlje u narednom periodu nastaviti da postižu rekordne rezultate u svim oblastima od obostranog interesa, prvenstveno kada je reč o ekonomiji.

Ambasador Mađar je istakao neupitnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu, naglasivši da bi što skorije članstvo Srbije u EU predstavljalo benefit, kako za Srbiju, tako i za celu Evropu. „Granica između nas ne treba da predstavlja prepreku za dalje povezivanje i saradnju, kojom doprinosimo boljem životnom standardu naših građana“, poručio je ambasador. Pozdravio je otvoren i odgovoran odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine, kao i njegove napore usmerene ka očuvanju mira za sve. Poručio je da je od izuzetne važnosti poštovanje prethodno potpisanih sporazuma i prihvaćenih dogovora, kao i očuvanje stabilnosti u regionu, čemu Evropska unija mora ostati dosledna.

Dr Orlić je zahvalio Mađarskoj na podršci i iskazanom razumevanju za pozicije Srbije. „To što se jasno čulo da Mađarska ne podržava aspiracije tzv. „Kosova“ za članstvom u evropskim organizacijama, bilo je za nas veoma važno, i takav stav svi u Srbiji izuzetno cene. Priština sve vreme otvoreno sabotira dijalog, ugrožava mir i potpuno krši osnovna ljudska prava Srba na KiM - to je danas nezamislivo da se desi bilo gde u Evropi. Na sve to, za ovakvo ponašanje traži nagradu, čime se u lice smeje i samoj Evropskoj uniji i saopštava joj da neće da uradi ono za šta se pred njom obavezala. Važno je da se zna da, ipak, nisu svi saglasni sa drskim ponašanjem Prištine“, poručio je dr Orlić.


Foto galerija


Video (1)

Petak, 24. mart 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine i ambasadora Mađarske u Srbiji 24.03.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2