29. maj 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa delegacijom Organizacije za islamsku kulturu i komunikaciju

29. maj 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa delegacijom Organizacije za islamsku kulturu i komunikaciju

Ponedeljak, 29. maj 2023.

Dr Vladimir Orlić sa direktorom Organizacije za islamsku kulturu i komunikaciju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Organizacije za islamsku kulturu i komunikaciju, na čelu sa generalnim direktorom i predsednikom Vrhovnog saveta za međuverski dijalog Islamske Republike Iran Mehdijem Imanipurom.


Dr Orlić je posetu Mehdija Imanipura Beogradu ocenio kao značajnu za razgovore o daljem jačanju bilateralnih odnosa između dve prijateljske zemlje, koji se ogledaju kroz otvoren i konstruktivni dijalog na svim nivoima, kao i kroz intenzivnu saradnju ostvarenu u brojnim oblastima.

Sagovornici su tokom sastanka, kojem su prisustvovali i potpredsednik NS RS Usame Zukorlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa IR Iran Jasmina Karanac, razmotrili mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti kulture, kojoj bi značajan doprinos dalo bliže povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva i odbora dva parlamenta. Dr Orlić je pozdravio aktivnosti usmerene na uzajamnu turističku, sportsku, istorijsku i versku promociju, izneo predloge za uspostavljanje dalje saradnje u oblasti kulture između dve zemlje, te iskazao zadovoljstvo zbog nedavnog otvaranja „Srpskog kutka“ u Narodnoj biblioteci i arhivu IR Iran.

Predsednik NS RS je iskoristio priliku da IR Iran zahvali na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, ujedno na zalaganju za principe međunarodnog javnog prava. „Svi u Srbiji visoko cene ovakvu poziciju prijateljskog Irana“, rekao je predsednik NS RS, detaljno informišući sagovornika o izuzetno teškoj situaciji za Srbe na KiM, stalnim pretnjama i pritiscima kojima su od strane režima u Prištini izloženi, te najnovijem talasu terora koji dolazi u vidu nasilne uzurpacije opština na severu, u kojima većinsko stanovništvo čini upravo srpski narod.

Mehdi Imanipur je poručio da dve zemlje dele prijateljstvo i iste stavove po važnim pitanjima, potvrđujući da će IR Iran nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama, ne menjajući stav kada je reč o nezavisnosti tzv. „Kosova“. Predsedniku NS RS je preneo pozdrave predsednika Islamske konsultativne skupštine Muhamada Bagera Galibafa, kao i poziv da poseti IR Iran.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 29. maj 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine i delegacije Organizacije za islamsku kulturu i komunikaciju 29.05.2023.