27. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj

27. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj

Ponedeljak, 27. mart 2023.

Dr Vladimir Orlić razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas, u okviru zvanične posete Budimpešti, sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj.


Kako su predstavnici Samouprave naglasili, njihov položaj je prethodnih godina dostigao nivo istorijskog maksimuma. Poručili su i da je Mađarska primer zemlje u kojoj manjine ostvaruju visok stepen prava i sloboda. „Vlada Mađarske primarno potpomaže narodnosti i mi, Srbi u Mađarskoj, proteklih deset godina živimo svoje zlatno doba. Drago nam je da vlade Republike Srbije i Mađarske neguju dobre odnose, što za nas, kao i za Mađare u Srbiji, rezultira samo konkretnim benefitima“, istakli su predstavnici Samouprave na sastanku.

Informisali su predsednika Skupštine Srbije o aktivnostima koje preduzimaju kako bi očuvali pismo, kulturu, tradiciju i nacionalni identitet, te ukazali na važnost kontakata i koordinacije sa maticom, kako bi se njihov položaj dodatno unapredio u onim segmentima gde za to i dalje ima prostora. Dr Orlić je poručio da Samouprava Srba u Mađarskoj može da računa na pomoć Srbije po svim pitanjima od interesa, a predstavnici Samouprave potvrdili su da, nedvosmisleno, kao nikada ranije, imaju i pomoć i podršku Republike Srbije.

Na sastanku sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije bili su Vera Pejić Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj, Igor Dušan Rus, potpredsednik Samouprave, Ljubomir Aleksov, portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske, Borislav Rus, predsednik Srpske samouprave u Budimpešti, kao i Petar Lastić, potpredsednik Srpske samouprave u Budimpešti.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2