29. novembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ministrom odbrane Republike Kipar

29. novembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ministrom odbrane Republike Kipar

Utorak, 29. novembar 2022.

Dr Orlić sa ministrom odbrane Kipra: Nastavljamo da branimo međunarodno pravo

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Republike Kipar Nj. E. Haralambosom Petridisom. Sagovornici su zajednički konstatovali spremnost da dobri politički odnosi budu temelj za dodatno unapređenje saradnje između Srbije i Kipra u svim segmentima, prvenstveno kada je reč o privredi, odbrani, kao i na vojno-ekonomskom planu.


Tokom sastanka su potvrđeni odlični bilateralni odnosi dve zemlje, koji počivaju na uzajamnom poverenju i istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, a izražena je i posvećenost daljem jačanju parlamentarne saradnje, prvenstveno kroz doprinose Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Kipar, koja je tradicionalno formirana i u aktuelnom, XIII sazivu Narodne skupštine Republike Srbije. Biljana Pantić Pilja, predsednica PGP sa Kiprom, takođe je prisustvovala sastanku.

Predsednik Narodne skupštine poručio je da duboko ceni principijelan stav Republike Kipar po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“ i kontinuiranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Izvestio je ministra Petridisa o teškoj situaciji na KiM i potezima Prištine koji, kako je istakao, za cilj imaju fizičku eliminaciju Srba sa prostora KiM. „U ovakvim, gotovo nemogućim uslovima pokušavamo da održimo dijalog i potpuno je jasno da je Aleksandar Vučić taj koji čuva mir i stabilnost za sve, dok Aljbin Kurti provocira eskalaciju i sprovodi teror nad srpskim narodom“, rekao je dr Orlić, podsetivši da se formiranje Zajednice srpskih opština, osnovna obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, igoriše gotovo čitavu deceniju.

Ministar Petridis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju tzv. „Kosova“, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti. „Neupitno je ko u procesu dijaloga provocira i ne poštuje dogovoreno, a ko je konstruktivan i opredeljen za mir – jasno smo to čuli i od Žozepa Borela. S obzirom na situaciju i generalno teške izazove sa kojima se suočava svet, naše zemlje moraju da nastave saradnju i ostanu jedinstvene u insistiranju da isti principi važe za sve i na neophodnosti da se svuda u svetu poštuje međunarodno javno pravo“, rekao je ministar Petridis.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5