21. jul 2021. Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

21. jul 2021. Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

Sreda, 21. jul 2021.

Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu, za sredu, 21. jul 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova.


Dnevni red sednice određen je u zahtevu 233 narodna poslanika:

  1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, koji je podnela Vlada;
  4. Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela Vlada;
  5. Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije, koji je podnela Vlada;
  6. Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja, koji je podnela Vlada;
  7. Predlog odluke o izboru Republičkog javnog tužioca, koji je podnela Vlada;
  8. Predlog odluke o izboru predsednika sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva i
  9. Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 2, 7. i 8. i zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 3. do 6. dnevnog reda sednice.

Narodna skupština započela je prvi zajednički načelni i jedinstveni pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Predlogu zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva, Predlogu odluke o izboru Republičkog javnog tužioca i Predlog odluke o izboru predsednika sudova.

Predložene akte obrazložili su ovlašćeni predstavnik predlagača, ministarka pravde Maja Popović i predstavnik Visokog saveta sudstva Žak Pavlović.

Do kraja dana Narodna skupština zaključila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1, 2, 7. i 8.

Drugog dana rada, 22. jula, pre prelaska na rad po dnevnom redu sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Milija Miletić, Sanja Jefić Branković, Rozalija Ekres, Stefan Krkobabić, Đorđe Milićević i prof. dr Marko Atlagić zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada Narodna skupština započela je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 3. do 6. dnevnog reda sednice.

Predloge zakona, narodnim poslanicima, u ime predlagača obrazložio je potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Tokom dana, Narodna skupština je obavila zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 3. do 6. dnevnog reda sednice.

Do kraja dana, narodni poslanici razmotrili su listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsedavajući potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, odredio je četvrtak, 22. jul 2021. godine, sa početkom u 18.30 časova kao Dan za glasanje o tačkama dnevnog reda Devetog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.

Dan za glasanje

U danu za glasanje, 22. jula, Narodna skupština usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva, Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije između Evropske investicione banke i Republike Srbije i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Narodna skupština usvojila je i Predlog odluke o izboru Republičkog javnog tužioca sa 168 glasova narodnih poslanika i izabrala Zagorku Dolovac na funkciju Republičkog javnog tužioca, kojoj je potpredsednik Narodne skupštine poželeo u svoje i u ime narodnih poslanika, uspeh u radu.

Na predlog narodne poslanice Jelene Žarić Kovačević da se ospore predlozi za izbor predsednika sudova, Narodna skupština nije izabrala za predsednika Osnovnog suda u Zrenjaninu Zlatoja Ankića, za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju Gordanu Sokić, za predsednika Osnovnog suda u Pančevu Ljiljanu Sinđić i za predsednika Osnovnog suda u Rumi Biljanu Đuričić. Narodni poslanici usvojili su Predlog odluke o izboru predsednika sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva, bez osporenih kandidata u celini.

Narodna skupština je većinom glasova izabrala za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Božidara Zečevića.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o tačkama dnevnog reda sednice, potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić zaključio je Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.


Video (9)

Sreda, 21. jul 2021. | Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 21.07.2021. (I)

Sreda, 21. jul 2021. | Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 21.07.2021. (II)

Sreda, 21. jul 2021. | Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 21.07.2021. (III)

Sreda, 21. jul 2021. | Deveto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 21.07.2021. (IV)

Četvrtak, 22. jul 2021. | nastavak Devetog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu 22.07.2021. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 4


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6