Sreda, 5. decembar 2007.

Deseta sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici Odbora za inostrane poslove, koja je održana 5. decembra, razmatran je Predlog zakona o spoljnim poslovima u pojedinostima.


Na sednici Odbora za inostrane poslove, koja je održana 5. decembra, razmatran je Predlog zakona o spoljnim poslovima u pojedinostima. Tom prilikom usvojeno je nekoliko amandmana koje je predložio sam Odbor, kao i dva amandmana narodnih poslanika koje je prihvatila Vlada.Sednici Odbora predsedavao je dr Dragoljub Mićunović.

Odbor je predložio da se u zakon unese novo poglavlje koje se odnosi na saradnju Ministarstva inostranih poslova sa Narodnom skupštinom, kako bi sve intenzivnija parlamentarna diplomatija bila koordinirana sa diplomatskim aktivnostima Vlade. U tom cilju, predloženo je da budući ambasadori obavljaju razgovor u nadležnom odboru pre odlaska na diplomatsku dužnost.Nakon toga, predsednik Odbora o obavljenom razgovoru obaveštava ministra spoljnih poslova.

Ministarstvo će biti dužno da obaveštava Narodnu skupštinu o najznačajnijim spoljnopolitičkim aktivnostima i drugim relevantnim pitanjima upućivanjem

odgovarajućih informacija, a ministar će najmanje dva puta godišnje podnositi izveštaj o radu.

Amandmanom Odbora precizirane su obaveze diplomatsko-konzularnih predstavništava prilikom bilateralnih poseta delegacija i poslanika Narodne skupštine inostranstvu.

Prihvaćen je i amandman kojim je precizirano da je uslov za sticanje zvanja ambasadora u ovom ministarstvu najmanje dve godine u svojstvu šefa stalne diplomatske misije, u zvanju ambasadora.

Odbor je utvrdio sastav Poslaničkih grupa prijateljstva za regione Azije i Pacifika, Afrike, Bliskog istoka, latinoameričkih i skandinavskih zemalja, a usvojeno je i više izveštaja o realizovanoj parlamentarnoj saradnji.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja