5. april 2016. Članovi delegacije predizborne miisije PSSE u poseti Narodnoj skupštini

5. april 2016. Članovi delegacije predizborne miisije PSSE u poseti Narodnoj skupštini

Utorak, 5. april 2016.

Delegacija predizborne misije PSSE u poseti Narodnoj skupštini

Članovi delegacije predizborne misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), koju predvodi predsedavajući Volodimir Ariev (Volodymyr Ariev), razgovarala su danas, u odvojenim susretima, sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.


Zamenik predsednika PG SNS i predsednik PG SDPS u Narodnoj skupštini Aleksandar Martinović i Milorad Mijatović razgovarali su sa članovima Delegacije o razlozima raspisivanja parlamentarnih izbora u Srbiji, predizbornim radnjama i kampanji, očekivanim rezultatima i njihovom uticaju na evropske integracije Srbije.

Zamenik predsednika PG SNS Aleksandar Martinović istakao je da su za 24. april raspisani redovni izbori za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine i redovni lokalni izbori. Vanredni parlamentarni izbori raspisani su jer je, u jednom delu javnosti i medija, stvorena slika da Vlada ne radi dobro svoj posao, odnosno, da li su mere koje su sprovedene 2014.godine dobre i da li su dale rezultate, kao i da li postoji alternativa politici koju vodi Vlada Republike Srbije, naveo je Martinović.

„Kada je postavljeno takvo pitanje, posebno pitanje ispravnosti ekonomske politike, predsednik Vlade doneo je odluku da se ide na izbore, kako bi se građani opredelili da li podržavaju politiku Vlade ili vide alternativu toj politici. Stav SNS je bio da treba pitati građane šta misle i ako se izjasne da daju podršku SNS, onda će Vlada do 2020.godine imati mandat da sprovede sve reforme, kako bi sistem u Srbiji bio formatiran i spreman za pristupanje EU, što je i strateški cilj naše zemlje“, zaključio je Martinović.

On je naveo da je Vlada čvrsto opredeljena i za saradnju sa Ruskom Federacijom i Kinom, kao i da su četiri godine sasvim dovoljne da se u Srbiji završe započete reforme, koje su već dale rezultata, posebno one u okviru fiskalne konsolidacije.

„Sve analize kažu da nas u naredne dve godine očekuje dinamičan rast i povećanje BDP-a te očekujemo da će, ako ukažu poverenje našoj koaliciji, građani osetiti jako brzo boljitak i dobre rezultate rada Vlade“, dodao je Martinović.

On je istakao da se nada da će koalicija okupljena oko SNS osvojiti više mandata nego na prethodnim izborima, kao i da bez obzira na broj mesta u parlamentu, put Srbije ka EU neće biti doveden u pitanje, s obzirom da velika većina stranaka ima isti strateški cilj, a to je članstvo Srbije u EU.

„Mi imamo sve preduslove da do 2020.godine stvorimo uslove da postanemo član EU, ali to ne zavisi samo od nas. Ono što je za našu koaliciju važno jeste da Srbiju iznutra izgradimo po evropskim principima, da sve pozitivne tekovine EU implementiramo u svoj sistem i nadam se da će građani prepoznati te naše napore“, dodao je Marinković.

On je ponovio da nema bolje ekonomske zajednice država od EU i da je najbolja politika za Srbiju da bude njen član, ali da će Srbija nastaviti da neguje dobre političke i ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom, kao da se Srbija u prethodne dve godine trudila da vodi uravnoteženu spoljnu politiku, kao i dobrosusedsku politiku sa zemljama regiona.

Predsednik PGP Milorad Mijatović istakao je u razgovoru sa članovima delegacije predizborne misije PSSE da u kampanji na ovim izborima nema monopola u medijima, da je kampanja pristojna, bez ružnih reči, kao i da koalicija oko SNS, kojoj pripada i SDPS, vodi pozitivnu kampanju ističući rezultate rada iz prethodnog perioda i politiku koju vodi.

„Ponosni smo na otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, a značiće nam otvaranje poglavlja 23 i 24 u narednom periodu. Izbore smatramo proverom kod građana i garantujemo da ćemo za četiri godine biti država koja sprovodi reforme i da ćemo uraditi ono što smo građanima obećali“, istakao je Mijatović.

On je ponovio da je koalicija oko SNS posvećena evropskom putu, saradnji sa Rusijom, Kinom i zemljama regiona, da teži mirnim rešenjima i dogovorima, ali i posvećena realizaciji briselskog sporazuma, što će dovesti do normalizacije uslova za život ljudi na Kosovu.

U narednom susretu, članovi PG SPS Žarko Obradović i Dijana Vukomanović, kao i zamenik predsednika JS Petar Petrović primili su Delegaciju čije članove je zanimalo tok predizborne kampanje, razlozi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, stav koalicije oko SPS-a o njihovom raspisivanju, kao i očekivani rezultati na izborima.

Žarko Obradović istakao je da je SPS-JS bila manjinski partner u ovoj Vladi i da je prihvatila stav predsednika Vlade da se ide na vanredne parlamentarne izbore, iako je bila drugačijeg mišljenja, imajući u vidu proces pristupanja EU i uticaj izbornog procesa na ekonomiju u društvo.

„Prihvatili smo stav predsednika Vlade da se od građana zatraži podrška za reforme koje nam predstoje. Socijalistička partija Srbije insistira na principu socijalne pravde, unapređenju obrazovanja i zdravstva, zaštiti zaposlenih i zaštiti životne sredine i smatramo da svojom saradnjom sa SNS-om možemo da unapredimo sadržaj zakona koji se u Srbiji donose“, istakao je Obradović.

Govoreći o odnosima sa SNS, Obradović je istakao da nema negativnih elemenata tog odnosa i da raspisivanje izbora nije dovelo u pitanje njihov kvalitet. On je dodao i da SPS očekuje veći broj mandata u Narodnoj skupštini nakon ovih izbora.

Dijana Vukomanović obavestila je kolege iz PSSE da je ovaj saziv parlamenta proevropski, odnosno, da se sve parlamentarne stranke zalažu za članstvo Srbije u EU, što će možda biti drugačije nakon ovih izbora. Ona je istakla da SPS želi da stavi naglasak na jačanje lokalnih samouprava i da insistira na dobroj regionalnoj saradnji, u šta je mnogo uloženo u prethodnom periodu, jer Srbija u regionu nije izvor nestabilnosti. Vukomanović je dodala da je SPS na prethodnim izborima osvojila oko pola miliona glasova birača, kao i da nakon ovih izbora vidi sebe kao deo nove Vlade.

Zamenik predsednik PG JS Petar Petrović istakao je da se njegova stanka slaže sa SPS-om oko raspisivanja izbora, ali da su prihvatili odluku najvećeg partnera da se na izbore ide. On je istakao da JS ima slične ciljeve kao i SNS, ali da se razlikuju način i brzina postizanja ciljeva. Jedinstvena Srbija insistira na davanju većih prava lokalnim samoupravama i na decentralizaciji u ekonomskom smislu, kao i na borbi protiv „bele kuge“, odnosno, podizanju nataliteta u Srbiji, istakao je Petrović. On je dodao i da se JS zalaže za davanje istih prava domaćim investitorima, kao i stranim, kada otvaraju nova radna mesta.

„Očekujemo da će koalicija imati bolje rezultate na izborima, što će nam dati veći kapacitet za dalje dogovaranje“, zaključio je Petrović.

Predsednica PG DS Nataša Vučković i predsednica Odbora za kulturu i informisanje, narodna poslanica Vesna Marjanović razgovarale su sa predizbornom misijom PSSE o izbornom procesu u Srbiji, stanju u medijima i ulozi nezavisnih regulatornih tela u izbornom procesu.

Nataša Vučković je istakla da se izbori održavaju iako je Vlada imala veliku većinu u Narodnoj skupštini i da stalni prevremeni izbori destabilizuju reformski proces. Ona je dodala da je od 2012.godine Srbija u stalnoj atmosferi kampanje.

„Na lokalnim izborima koji su održani u nekoliko gradova tokom protekle četiri godine, bilo je ozbiljnih akata nasilja i napada na funkcionere i aktiviste opozicije. Počinioci tih dela nisu izvedeni pred lice pravde“, istakla je Vučković, i obavestila je članove delegacije o nasilju nad poslanicima i aktivistima Demokratske strane na Đeram pijaci u Beogradu koji je proistekao iz sveukupne atmosfere konflikta i nasilja koji je kreirala većina kako u javnosti, tako i u Narodnoj skupštini.

Vesna Marjanović upoznala je predizbornu misiju PSSE sa neravnopravnošću opozicije u medijskom praćenju predizbornih aktivnostima, posebno ukazujući na rad Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Ona je informisala delegaciju o procesu izbora kandidata za Savet Regulatornog tela za elektronske medije i iznela stav da nije slučajno što dva člana ovog tela nisu izabrana pred izbore u Srbiji. Ona je istakla i da mediji ne poštuju u potpunosti uputstvo REM, kao i da ima informacija da je u medijima SNS prisutnija više nego dva puta u odnosu na DS. Ona je dodala i da su mnoge partije jako malo zastupljene, da nema ravnoteže, kao i da se DS žalila REM-u, ali da do sada nema odgovora nadležnih.

„Problem je da je kampanja u većini vesti zastupljena tako da su sve aktivnosti premijera predstavljene kao redovne aktivnosti Vlade, što nije uvek slučaj, a izborni blokovi u vestima su marginalizovani“, zaključila je Marjanović.

Na sastanku se razgovaralo i o radu Agencije za borbu protiv korupcije u izbornom procesu, kao i o kampanji protiv institucije ombudsmana iz prethodnog perioda, a koja je po mišljenju predstavnika PG DS ostavila posledice na parlament, nezavisne institucije i društvo u celini.

Predsednik Poslaničke grupe Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju Marko Đurišić razgovarao je sa članovima Delegacije o temama koje se tiču medijske slobode i uloge medija u predizbornoj kampanji, kao i sprovođenje izbora u fer i demokratskoj atmosferi. Narodni poslanik Marko Đurišić je ukazao na važnost poštovanja principa jednake zastupljenosti političkih partija u medijima tokom predizbornog perioda. Đurišić je govorio i o učešću političkih stranaka u predizbornom procesu i objasnio članovima predizborne posmatračke misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope način izdvajanja budžetskih sredstava za finansiranje aktivnosti političkih stranaka tokom izbornog ciklusa.

Predsednik i zamenik predsednika Poslaničke grupe SDA Sandžaka – PDD Dr Sulejman Ugljanin i Riza Halimi i narodni poslanik član Poslaničke grupe SDA Sandžaka – PDD Enis Imamović susreli su se sa članovima Delegacije. Sagovornici su diskutovali o ulozi medija u predizbornoj kampanji, kao i o problemu predstavljanja kandidata na bošnjačkom jeziku. Dr Sulejman Ugljanin je istakao da nema mogućnosti da se obrati glasačima na bošnjačkom jeziku i da je do sada gostovao na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom kao predizborni kandidat. Tokom razgovora narodni poslanici su ukazivali i na to da bi sprovođenje nastupajućih izbora trebalo da protekne u jednakim uslovima za sve i demokratskoj atmosferi. Narodni poslanik Riza Halimi je objasnio delegaciji PSSE da još uvek nije rešen problem biračkih spiskova koji su samo delimično urađeni i na albanskom jeziku. U nastavku susreta, narodni poslanik Enis Imamović je govorio o uslovima u kojima se pripremaju izbori raspisani za 24. april 2016. godine, o raspodeli biračkih mesta u šest opština: Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, kao i o bezbednosti građana na dan izbora.

Sastancima su pored predsedavajućeg predizborne misije PSSE Volodimira Arieva prisustvovali i članovi delegacije Rene Ruke (Rene Rouquet), Andrea Rigoni (Andrea Rigoni) i Matjaž Hanžek (Matjaž Hanžek).Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 8. decembar

Ceo kalendar dogadjaja