3.jul 2013.Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije sa delegacijom Državnog zbora Republike Slovenije

3.jul 2013.Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije sa delegacijom Državnog zbora Republike Slovenije

Sreda, 3. jul 2013.

Delegacija odbora Narodne skupštine razgovarala sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali su danas, u Domu Narodne skupštine, sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Jankom Veberom.


U razgovoru je bilo reči o evropskim integracijama Srbije i mogućnostima unapređenja parlamentarne saradnje Srbije i Slovenije.
Predsednik Državnog zbora Janko Veber upoznao je delegaciju Narodne skupštine sa funkcionisanjem sve tri grane vlasti u Sloveniji, zakonodavnim postupkom u Državnom zboru, načinu rada radnih tela, pri čemu je posebno ukazao na značajnu ulogu koju parlamenti imaju u procesu evropskih integracija. Veber je ponudio iskustva koja Srbiji mogu da budu korisna na putu ka Evropskoj uniji.
Predsednik Odbora za spoljne poslove Miloš Aligrudić rekao je da je dosta urađeno na usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, ali je naveo i da ubrzan zakonodavni proces, koji se sprovodi u Srbiji, ne treba da se odvija na uštrb kvaliteta usvojenih zakona. Aligrudić je upoznao Vebera sa nedavno usvojenom Rezolucijom o zakonodavnoj politici kojom su poslanici pokušali da jasno definišu odnos Narodne skupštine i Vlade, u korist Narodne skupštine. Rezolucija, između ostalog, nalaže i obavezu Vladi da detaljno obrazloži svaki predlog zakona koji uputi Narodnoj skupštini na razmatranje, rekao je Aligrudić i obrazložio razloge zbog kojih Demokratska stranke Srbije, kojoj pripada, nije glasala za Rezoluciju.
Aligrudić je ukazao i na potrebu daljeg unapređenja parlamentarne saradnje Srbije i Slovenije, posebno na polju razmene iskustava, koja treba da bude intenzivnija, i ocenio da će to doprineti boljoj ekonomskoj perspektivi obe države. On se zahvalio, u ime većine poslanika, na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evrointegracija i izdvojio, po tom pitanju, stav svoje stranke.
Članica Odbora za evropske integracije Jadranka Joksimović govorila je o potrebi donošenja podzakonskih akata koji bi omogućili efikasnu primenu zakona i ukazala na značaj saradnje radnih tela dva parlamenta, naročito odbora koji se bave nadzorom nad radom službi bezbednosti.
Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Karolj Čizik, Branislav Mitrović, Nataša Vučković, Dubravka Filipovski, Irena Vujović, Maja Gojković, Vera Paunović, Vojislav Vujić i Dragomir Karić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar

Ceo kalendar dogadjaja