15. april 2013. Delegacija odbora Narodne skupštine u razgovoru sa članovima GRETA

15. april 2013. Delegacija odbora Narodne skupštine u razgovoru sa članovima GRETA

Ponedeljak, 15. april 2013.

Delegacija odbora Narodne skupštine razgovarala sa Grupom eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA)

Zajednička delegacija Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za prava deteta razgovarala je danas, u Domu Narodne skupštine, sa Grupom eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima.


Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, koji je predsedavao sastankom, upoznao je članove GRETA sa zakonodavnim okvirom za borbu protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji i dodao da predstoji dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa relevantnim propisima Evropske unije u ovoj oblasti. On je istakao da su prioriteti za 2013. godinu usklađivanje Krivičnog zakonika sa direktivama i odlukama Evropske unije i Saveta Evrope i dodao da je neophodno da Priručnik za narodne poslanike za borbu protiv trgovine ljudima iz oktobra 2010. godine bude predstavljen i u ovom sazivu Narodne skupštine. Omerović je ocenio da bi poslanici Narodne skupštine trebalo da se priključe grupi parlamentaraca iz 15 evropskih zemalja, čije su aktivnosti usmerene na borbu protiv trgovine ljudima.

Članovi GRETA interesovali su se za ulogu Narodne skupštine u borbi protiv trgovine ljudima, naročito decom i Romima kao posebno ugroženim kategorijama, kao i o efektima borbe protiv trgovine ljudima radi radne eksploatacije. Članovi odbora upoznali su sagovornike sa mehanizmima zaštite dece koji su prevashodno namenjeni deci iz siromašnih porodica, zatim sa radom sistema prihvatilišta za decu bez roditeljskog staranja, kao i sa nedavnim izmenama i dopunama zakonskog okvira kojima je obezbeđeno da seksualni delikt nad maloletnicima ne zastareva. Takođe, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova obavestio je članove GRETA o aktivnostima koje se odnose na obezbeđivanje mehanizama zaštite romske populacije i najavio usvajanje novog Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun govorio je o neophodnosti efikasnije borbe protiv trgovine ljudima na Kosovu i Metohiji, a u razgovoru je takođe ukazano i na druge osetljive kategorije stanovništva kada je u pitanju trgovina ljudima, kao što je mlađa populacija iz ruralnih oblasti.

Na sastanku je zaključeno da je u borbi protiv trgovine ljudima neophodna zajednička aktivnost svih relevantnih institucija na domaćem i međunarodnom planu, kako bi rezultati borbe protiv trgovine ljudima dostigli nivo visokorazvijenih zemalja.

U delegaciji GRETA bili su Katerina Levčenko, Jan van Dijk, Petja Nestorova i David Dolidze, a sastanku su prisustvovali i Koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Mitar Đurašković i direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5