Petak, 28. oktobar 2005.

Delegacija Sobranja Republike Makedonije u uzvratnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Srbije

Na poziv predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Predraga Markovića, delegacija Sobranja Republike Makedonije, predvođena predsednikom Ljupčom Jordanovskim, boravi 28. i 29. oktobra 2005. godine, u uzvratnoj poseti Srbiji i Crnoj Gori.


Na poziv predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Predraga Markovića, delegacija Sobranja Republike Makedonije, predvođena predsednikom Ljupčom Jordanovskim, boravi 28. i 29. oktobra 2005. godine, u uzvratnoj poseti Srbiji i Crnoj Gori.
Predsednik Marković primio je danas u Narodnoj skupštini delegaciju Sobranja Republike Makedonije i u razgovoru sa predsednikom Jordanovskim istakao da se Srbija nada da će Republika Makedonija već 09. novembra ove godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Predsednici su se složili da između Srbije i Makedonije ne postoje problemi, već samo sporna pitanja koja treba rešavati, naglasivši da prijateljski odnosi dve države garantuju njihovo rešavanje. Takođe je istaknuto i da su obe Skupštine ispunile obećanja data prilikom susreta u martu ove godine u Skoplju i da će nastaviti saradnju na svim nivoima parlamentarnog delovanja, sa osnovnim opredeljenjem da su poslitička stabilnost i regionalna saradnja put dve zemlje ka Evropskoj uniji. Na sastanku su dogovoreni naredni praktični koraci u daljoj saradnji posebno na nivou Odbora za evropske integracije. Predsednik Marković je naglasio da Srbija ističe da priznaje i poštuje makedonsku državu, naciju i jezik, ali i da očekuje da će i Makedonija nastaviti da insistira na nepromenljivosti granica, demokratizaciji i razvoju institucija na našim prostorima. Narodne skupštine Srbije i Makedonije će uraditi svoj deo posla kako bi bilateralna saradnja bila jača i u skladu sa evropskim standardima. I Srbija i Makedonija žele da pronađu brže i efikasnije načine za bolju saradnju, posebno u oblasti ekonomske saradnje. Predsednici Marković i Jordanovski zaključili su da je razgovor protekao u prijateljskoj atmosferi jer su saradnja i poštovanje večni, a problemi prolazni.
Sastanku predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Sobranja Republike Makedonije prisustvovali su Ksenija Milivojević, predsednica Odbora za evropske integracije, Gordana Čomić, predsednica Odbora za inostrane poslove i Jovo Radeski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice, sa strane Narodne skupštine Republike Srbije, a delegaciju Sobranja činili su Petar Apostolov, predsednik parlamentarne grupe u Sobranju Republike Makedonije za saradnju sa Srbijom i Crnom Gorom; Ivan Stoiljković, član parlamentarne grupe u Sobranju Republike Makedonije sa saradnju sa Srbijom i Crnom Gorom i Emil Krsteski, savetnik za spoljnu politiku u Kabinetu predsednika Sobranja Republike Makedonije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1