4. jul 2013. Delegacija Službe Narodne skupštine u poseti Parlamentu Grčke

4. jul 2013. Delegacija Službe Narodne skupštine u poseti Parlamentu Grčke

Ponedeljak, 8. jul 2013.

Delegacija Službe Narodne skupštine u poseti Parlamentu Grčke

U okviru Tvining projekta “Jačanje kapaciteta Narodne skupštine u procesu evropskih integracija”, koji Narodna skupština realizuje sa Parlamentom Grčke, Delegacija zaposlenih u Službi NS na čelu sa zamenikom Generalnog sekretara Mladenom Mladenovićem, bila je u poseti Parlamentu Grčke od 1. do 5. jula 2013. godine.


Poseta je realizovana kao jedna od podaktivnosti komponente 5 “Povećanje transparentnosti rada Narodne skupštine i veće uključivanje civilnog sektora u parlamentarne aktivnosti i proces donošenja zakona, kao i jačanje parlamentarnih kapaciteta u cilju zadovoljenja potreba građana i njihovih zahteva”.
Cilj posete je bio upoznavanje sa radom Parlamenta Grčke, u vezi sa navedenim aktivnostima, a posebno u postupanju sa zahtevima, predstavkama i peticijama građana, kojom prilikom su predstavljene i najbolje evropske prakse rada skupštinskih odbora i službi evropskih parlamenata. Grčki eksperti su prezentovali i upoznali zaposlene u Službi NS sa sistemom obrade peticija u Parlamentu Grčke, upoređujući ga sa pravnim osnovom za postupanje u Narodnoj skupštini, ali i sa najrazvijenijim evropskim sistemima takozvanih e-peticija, kroz koje građani direktno upućuju svoje zahteve, predstavke i peticije preko internet stranice parlamenta.
Takođe, zaposleni u Službi NS imali su priliku da se upoznaju sa radom, obavezama i nadležnostima zaposlenih na parlamentarnom televizijskom kanalu, kao i sa nizom aktivnosti koje se sprovode u cilju informisanja o radu grčkog Parlamenta, kao i približavanja ovog posla samim građanima. Tom prilikom delegacija je prisustvovala sastanku Omladinskog parlamenta, simulaciji plenarne sednice u kojoj su učestvovali srednjoškolci, kao i nizu kulturnih i istorijskih izložbi koje se organizuju sa istim ciljem.
Pored ovih aktivnosti Delegacija Službe NS je imala razgovore i razmenila iskustva sa kolegama iz različitih parlamentarnih direktorata i sektora, uključujući Direktorat koji podržava rad stalnih odbora, potom specijalnih stalnih odbora, Sektor za parlamentarni rad, Direktorat za parlamentarnu kontrolu, Naučnu službu Parlamenta i Biblioteku. Delegacija je takođe imala sastanak sa Generalnim sekretarom grčkog Parlamenta, koji je izrazio zadovoljstvo implementacijom Tvining projekta i međusobnom saradnjom dva parlamenta, u uverenju da će obe starane imati izuzetnu korist od razmene iskustava i najboljih praksi u radu parlamentarnih odbora i službi parlamenata.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja