29. oktobar 2013. Narodni poslanici i članovi delegacije Potkomiteta za ljudska prava  Evropskog parlamenta

29. oktobar 2013. Narodni poslanici i članovi delegacije Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta

Utorak, 29. oktobar 2013.

Delegacija Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta posetila Narodnu skupštinu

Delegacija Potkomiteta za ljudska prava (DROI) Evropskog parlamenta, koju predvodi Barbara Lohbiler (Barbara Lochbihler), predsedavajuća Potkomitetu, sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa članovima više odbora.


Tokom susreta sa članovima Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, predsednica Potkomiteta za ljudska prava Barbara Lohbiler je naglasila da je status Roma van okvira Evropske unije u fokusu interesovanja Evropskog parlamenta i najavila da će, po završetku posete Beogradu, podneti izveštaj Evropskoj komisiji o statusu manjina u Srbiji. Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović istakao je da Srbija ima dobar zakonsko-institucionalni okvir, koji se odnosi na manjinska prava , ali da postoje problemi u njegovoj implementaciji u praksi. I pored postojećih poteškoća, u razgovoru je konstatovano da je položaj manjina u Srbiji zadovoljavajući.

Sa delegacijom Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta razgovarali su članovi Odbora za prava deteta. Predsednik Odbora dr Nebojša Stefanović istakao je da je Republika Srbija posvećena unapređenju i zaštiti ljudskih sloboda i prava. Stefanović je govorio o pravima deteta koja su garantovana Ustavom, pravima roditelja, posebnoj podršci i zaštiti koja se pruža majkama pre i posle porođaja, zaštiti dece o kojoj se ne staraju roditelji i dece koja su ometena u razvoju, kao i o posebnoj zaštiti samohranih roditelja. On je dodao da su članovi Odbora dali izuzetno veliki doprinos prilikom donošenja Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletniom licima, koji je usvojen aprila ove godine. Predsednik Stefanović ocenio je da je izuzetno značajno što je ovim Zakonom ukinut rok zastarelosti za pokretanje krivičnog postupka protiv počinioca krivičnog dela prema maloletnim licima. Predsednica Potkomiteta za ljudska prava Barbara Lohbiler pozdravila je usvajanje ovog Zakona, ističići da je Srbija druga zemlja koja je usvojila ovakav zakon. Tokom razgovora, Lohbiler se interesovala za prava romske dece i odraslih na izvod iz matične knjige rođenih i druga dokumenta, mehanizme za praćenje sprovođenja zakona, kao i za mere prevencije i kažnjavanja maloletničke delikvencije u Srbiji. Članovi delegacije Evropskog parlamenta interesovali su se i za rešavanje problema bele kuge, položaj dece bez roditeljskog staranja, kao i za položaj dece u posleratnom periodu.

Delegacija Potkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta razgovarala je i sa članovima Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva. Milica Dronjak, predsednica Odbora predstavila je rad Odbora i zakonska rešenja u oblasti radnih odnosa, socijalne zaštite, socijalne politike i zapošljavanja. Ona je istakla da će Odbor nastojati da izmenama i dopunama Zakona o radu unapredi reprezentativnost poslovanja sindikata, suzbije rad na crno, kao i da motiviše strane ulagače za investicije u Srbiju i nova zapošljavanja. Barbara Lohbiler predsednica Potkomiteta za ljudska prava interesovala se za mere koje se preduzimaju u cilju inkluzije svih društvenih grupa i smanjenja nezaposlenosti. Tokom sastanka bilo je reči o nezaposlenosti po regionima u Srbiji, posebno u Preševskoj dolini, Sandžaku, Vojvodini, kao i na jugu Srbije. Članovi delegacije Potkomiteta za ljudska prava interesovali su se i za položaj žena, Roma i manjinskih zajednica u Srbiji u oblasti zapošljavanja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
sreda, 26. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja