9. maj 2013. Članovi Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Mađarske

9. maj 2013. Članovi Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja u razgovoru sa delegacijom Parlamenta Mađarske

Četvrtak, 9. maj 2013.

Delegacija Parlamenta Mađarske u poseti Narodnoj skupštini

Delegacija Odbora za imunitete, sukob interesa, sankcije i razmatranje mandata Parlamenta Mađarske, koju je predvodio predsednik Odbora dr Đerđ Rubovski (Rubovszky György), razgovarala je danas u Domu Narodne skupštine, u odvojenim susretima, sa članovima Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i sa predsednikom i članovima Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.


Pozdravljajući mađarske parlamentarce, zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Srđan Miković ukazao je na dosadašnju dobru saradnju dva parlamenta i upoznao kolege iz Mađarske sa nadležnostima Odbora, odnosom Narodne skupštine i Ustavnog suda i glavnim karakteristikama pravnog sistema i zakonodavnog procesa u Republici Srbiji. Posebno je istakao da je, u cilju daljeg unapređenja procesa donošenja zakona, pokrenut postupak donošenja rezolucije o zakonodavnoj politici i da su potpisnici rezolucije 25 narodnih poslanika iz svih parlamentarnih političkih stranaka.
Predsednik Odbora za imunitete, sukob interesa, sankcije i razmatranje mandata dr Đerđ Rubovski je rekao da je u Mađarskoj nedavno usvojen novi Ustav i da je Parlament prvi put doneo poseban zakon o svom radu. Upoznao je domaćine sa nadležnostima i ulogom Odbora za ustavna pitanja i odnosom između Parlamenta i Ustavnog suda, napominjući da između njih ne postoji operativna veza, već u Parlamentu postoji ombudsman koji ima pravo da se obraća Ustavnom sudu za utvrđivanje ustavnosti.
Učestvujući u razgovoru, član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Neđo Jovanović je ukazao na značaj uspostavljanja neposredne saradnje između parlamentarnih odbora, jer je to prilika da se razmene mišljenja i iskustva o radu parlamenata i njihovoj kontroli funkcionisanja izvršne vlasti. Posebno se osvrnuo na ulogu parlamenta u procesu približavanja Srbije EU i istakao da se u Narodnoj skupštini intenzivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim. Jovanović je izrazio nadu da će Mađarska prepoznati napore koje naša zemlja čini na putu ka evrointegracijama i da će Srbija i dalje imati podršku Mađarske na putu ka EU.


U odvojenom suretu, predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić upoznao je članove mađarske delegacije sa nadležnostima rada Odbora, pri čemu je posebno istakao ulogu Odbora u pripremi Kodeksa ponašanja narodnih poslanika koji će, kako je istaknuto, biti prvi dokument takve vrste u regionu. Babić je dodao i da je u Narodnoj skupštini u toku implementacija e-parlamenta, kao i da će se u narednom periodu sve sednice odbora prenositi na Internetu, čime će se postići veća transparentnost rada najvišeg zakonodavnog tela.
Šef mađarske delegacije Đerđ Rubovski predstavio je rad Odbora za imunitete, sukob interesa, sankcije i razmatranje mandata i upoznao sagovornike sa inicijativom za smanjenje broja poslanika u mađarskom Parlamentu.
Na sastanku je bilo reči i o načinu na koji su regulisani mandati narodnih poslanika u dva parlamenta, transparentnosti prihoda narodnih poslanika i procesu evrointegracija Srbije.
Članovi delegacije mađarskog Parlamenta izrazili su podršku naporima koje Srbija čini na putu ka Evropskoj uniji, koji, kako je ocenjeno iziskuje donošenje teških odluka.
Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Olgica Batić, Miroljub Stojčić, Igor Bečić, Momo Čolaković, Vladimir Ilić, Miodrag Đidić i Branislav Blažić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja