9. oktobar 2018. Delegacija Parlamenta Gvineje Bisao nastavila posetu Narodnoj skupštini

9. oktobar 2018. Delegacija Parlamenta Gvineje Bisao nastavila posetu Narodnoj skupštini

Utorak, 9. oktobar 2018.

Delegacija Parlamenta Gvineje Bisao nastavila posetu Narodnoj skupštini

Delegacija Parlamenta Gvineje Bisao, tokom drugog dana posete Narodnoj skupštini, sastala se sa članovima Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za prava deteta, kao i sa članovima Odbora za privredu regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.


Zamenica predsednice Odbora za prava deteta Nada Lazić istakla je da Narodna skupština posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti položaja i prava dece u Srbiji, o čemu svedoči i specifičan sastav ovog odbora, gde je predsednik Narodne skupštine ujedno i predsednik Odbora. Upoznala je sagovornike se nadležnostima Odbora i usvojenim zakonima i ratifikovanim konvencijama kojima se štite prava dece. Istakla je da Odbor posebnu pažnju posvećuje osetljivoj kategoriji dece koja žive i rade na ulici.

Zamenica predsednika Odbora za zdravlje i porodicu dr Ljubica Mrdaković Todorović sagovornike je upoznala sa načinom rada i nadležnostima Odbora, kao i sa nedavno usvojenim zakonima iz ove oblasti.

Rad Stalnog specijalizovanog odbora za žene i decu predstavio je predsedavajući tog Odbora Sola Nkilin Nabitčita (Sola N'Quilin Nabitchita). Posebno je istakao da su ugrožena prava dece, koja kao migranti prelaze Atlantik, i da rešavanje tog problema zahteva međunarodnu saradnju.

Na sastanku sa predstavnicima odbora za privredu regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava ocenjeno je da je saradnja dveju zemalja dobra polazna osnova sa unapređenje parlamentarnih odnosa. Posebna pažnja posvećena je saradnji u oblasti turizma, poljoprivrede i agrobiznisa, imajući u vidu da je Gvineja Bisao pretežno poljoprivredna zemlja, kojoj nedostaju tehnički uslovi kako bi osnažila svoju proizvodnju i prerađivačku industriju.

Predsednica Odbora za privredu regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović istakla je da Srbija može da pruži podršku Gvineji Bisao, kako u razmeni iskustava, tako i stručnjaka za ove sektore, a posebno u sektoru proizvodnje poljoprivredne mehanizacije, a koja može da se koristi u Gvineji Bisao. Ona je navela da će sva resorna ministarstva Vlade Republike Srbije biti upoznata o razgovorima delegacije Gvineje Bisao sa srpskim poslanicima i izrazila očekivanje da će se saradnja operativno realizovati i rezultirati potpisivanjem bilateralnih sporazuma. Ona je istakla da su osnovni spoljno-politički ciljevi Srbije članstvo u EU, dobri odnosi sa NR Kinom, Ruskom Federacijom, SAD, ali i sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih, o čemu svedoči i ukidanje viza za građane Gvineje Bisao.

Na kraju sastanka zaključeno je da ima prostora za unapređenje saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti trgovine, poljoprivrede, turizma i investicija, da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa mnogim zemljama i da kao takva može da bude „kapija“ za plasman proizvoda iz Gvineje Bisao na treća tržišta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30