Ponedeljak, 21. septembar 2009.

Delegacija Parlamenta Španije razgovarala sa predsednicima odbora za evropske integracije i za inostrane poslove

Predsednici odbora za evropske integracije i za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Laslo Varga i prof. dr Dragoljub Mićunović, na čelu delegacija dva odbora, primili su danas u odvojene posete delegaciju Parlamenta Španije. Delegaciju, koju čine poslanici Senata i Kongresa španskog Parlamenta, predvodio je Aleks Saes Hubero, potpredsednik Mešovite komisije za odnose sa Evropskom unijom.Predsednici odbora za evropske integracije i za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Laslo Varga i prof. dr Dragoljub Mićunović, na čelu delegacija dva odbora, primili su danas u odvojene posete delegaciju Parlamenta Španije.

Delegaciju, koju čine poslanici Senata i Kongresa španskog Parlamenta, predvodio je Aleks Saes Hubero, potpredsednik Mešovite komisije za odnose sa Evropskom unijom.

Španski parlamentarci su u ovim razgovorima naglasili da Parlament i Vlada Španije daju punu podršku priključenju Srbije Evropskoj unije i izražavaju želju da ona uskoro postane kandidat za članstvo u EU. S obzirom na to da Španija predsedava Evropskoj uniji u prvom polugodištu 2010. godine, biće u mogućnosti da pruži Srbiji sve vrste pomoći u realizaciji tog cilja.

Članovi španske parlamentarne delegacije naglasili da Srbija mora nastaviti da pruža dokaze svoje privrženosti Evropskoj uniji i da ispuni političke preduslove, kao i da podnese kandidaturu za članstvo u EU.

Gosti iz Španije su ukazali na značaj potpisivanja Lisabonskog sporazuma za buduće funkcionisanje EU, kao i na neke probleme u njenom funkcionisanju, čije rešavanje može usporiti prijem novih država članica u EU.

Članovi delegacija dva skupštinska odbora preneli su španskim parlamentarcima zahvalnost za doslednu i principijelnu podršku koju Španija pruža Srbiji u borbi za očuvanje teritorijalne celovitnosti, zasnovanu na principima međunarodnog prava. Narodni poslanici su posebno istakli važnost jačanja ekonomske saradnje i istakli da ekonomska razmena zaostaje za dobrim političkim odnosima i tradicionalnim prijateljstvom koje karakteriše odnose između dve zemlje.

Predsednik Odbora za evropske integracije Laslo Varga ukazao je da su prioriteti Srbije ratifikacija Sporzuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU i podnošenje kandidature za članstvo u EU. Odgovarajući na pitanje gosta iz Parlamenta Španije, Varga je rekao da je donošenje novog statuta AP Vojvodine u skladu sa Ustavom Srbije.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićnović izrazio je očekivanje da će, po ukidanju viza za putovanja naših građana u inostranstvo, saradnja Srbije sa Evropskom unijom dobiti novi zamah.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 2. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja