19. april 2016. Delegacija Palestine u razgovaru sa Mehom Omerovićem

19. april 2016. Delegacija Palestine u razgovaru sa Mehom Omerovićem

Utorak, 19. april 2016.

Delegacija Palestine razgovarala sa Mehom Omerovićem

Predstavnici visokih državnih službi Palestine sastali su se, u okviru studijske posete Srbiji, sa predsednikom Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i članom Odbora za kontrolu službi bezbednosti, Mehom Omerovićem.


U uvodnom obraćanju Milan Sekuloski je, u ime Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) koji je organizator studijske posete, istakao da Narodna skupština nije samo vrhovno zakonodavno telo, već i telo koje nadzire poštovanje svih zakona i ljudskih prava. U Narodnoj skupštini se održavaju debate, javna slušanja, institucionalna i vaninstitucionalna, o čemu, kako kaže Sekuloski, svedoči i spremnost parlamenta da pomogne u organizaciji ove studijske posete.

Na panelu koji je usledio, Meho Omerović je govorio o iskustvu Narodne skupštine u rešavanju žalbi građana i zaposlenih na rad policije i Bezbednosno informativne agencije. On je delegaciji Palestine poželeo dobrodošlicu u Dom Narodne skupštine i podsetio da je upravo u tom zdanju održan prvi samit Pokreta nesvrstanih, i da Srbija i sada, kao i te davne 1961. godine, ima dobre i prijateljske odnose sa Palestinom.

Omerović je istakao da je nadzor najznačajnija karika u lancu demokratske kontrole nad sektorom bezbednosti, te da ga treba neprestano razvijati i usavršavati.

„Zato su ovakvi susreti važni, jer njima podstičemo razmenu iskustava, znanja i dobrih praksi“, rekao je Omerović.

On je istakao da je, Ustavom Republike Srbije i osnovnim strategijskim dokumentima i zakonima u oblasti bezbednosti, po pitanju mesta u sistemu nacionalne bezbednosti, Narodna skupština ključni činilac demokratske i civilne kontrole celog sistema nacionalne bezbednosti.

U nastavku izlaganja Omerović je prisutne upoznao sa nadležnostima i delokrugom rada Narodne skupštine.

Kamel Šukri Muhamed Darabuzidan iz Palestinskog Sekretarijata Saveta ministara zahvalio se na dobrodošlici i detaljnom predstavljanju načina rada Narodne skupštine Republike Srbije. On je potvrdio da između Srbije i Palestine postoje prijateljski odnosi koji imaju duboke temelje u prošlosti, a da podrška Srbije Palestini ne izostaje ni danas.

Učesnici skupa su se složili da postoji dosta prostora za unapređenje saradnje na svim poljima između dve zemlje, kao i da će današnja razmena iskustava biti od sveopšte koristi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31