4. jul 2013. Delegacija Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na Prvom sastanku Grupe prijatelja Energetske zajednice

4. jul 2013. Delegacija Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na Prvom sastanku Grupe prijatelja Energetske zajednice

Petak, 5. jul 2013.

Delegacija Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku na Prvom sastanku Grupe prijatelja Energetske zajednice

Delegacija Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, koju je predvodila predsednica Odbora dr Aleksandra Tomić, učestvovala je na Prvom sastanku Grupe prijatelja Energetske zajednice, odnosno, članova parlamenata zemalja potpisnica Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.


Na sastanku, koji je održan u Beču, u organizaciji Energetske zajednice i Regionalnog saveta za saradnju, najavljeno je da će Sekretarijat Energetske zajednice, na jesen 2013. godine u Narodnoj skupštini, predstaviti Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Godišnji izveštaj o implementaciji za 2012. – 2013. godinu.
Na sastanku je razmotrena Energetska strategija Energetske zajednice i projekti od interesa za Energetsku zajednicu, kao i uloga regulatornih tela, socijalna dimenzija, regulativa u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, regulativa u oblasti električne energije i gasa i propisi o obaveznim rezervama nafte.
Janez Kopač, direktor Energetske zajednice je istakao da je struktura Energetske zajednice ogledalo strukture Evropske unije i da je cilj sastanka da se parlamentarci upoznaju sa najvažnijim pitanjima energetske politike EU. Naglasio je da je Srbija, u prvih šest meseci predsedavanja Energetskoj zajednici, dala dobar primer saradnje i sprovođenja odluka Zajednice drugim državama.
Zajednički je ocenjeno da je Energetska zajednica jedna od retkih međunarodnih organizacija koja nema parlamentarnu mrežu i dogovoreno da se formirana mreža sastaje jedanput godišnje, u cilju uključivanja parlamentaraca u proces implementacije Ugovora o energetskoj zajednici.
Delegaciju Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, pored predsednice Odbora činili su i članovi Odbora Vladimir Marinković i Ivan Jovanović.
Na Prvom sastanku Grupe prijatelja Energetske zajednice učestvovali su i predstavnici parlamenata Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije i Ukrajine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar

Ceo kalendar dogadjaja