Četvrtak, 30. maj 2013.

Delegacija Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova razgovarala sa delegacijom Savetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope

Delegacija Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koju je predvodio predsednik Odbora Meho Omerović, sastala se danas u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Savetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope.


U delegaciji su bili članovi Savetodavnog komiteta Anastazija Krikli (Anastasia Crickley) iz Irske, Arzu Agdasi-Sisan (Arzu Aghdasi-Sisan) iz Azerbejdžana, Einar Niemi (Einar Niemi) iz Norveške i Sara Barton (Sara Burton) iz Sekretarijata Okvirne konvencije.

Pozdravljajući delegaciju Savetodavnog komiteta, predsednik Odbora Meho Omerović istakao je čvrsto opredeljenje naše zemlje u pogledu poštovanja ljudskih i manjinskih prava i napomenuo da su ova pitanja uređena u 62 člana Ustava Republike Srbije. Podsetio je da je u zakonodavnom pogledu urađeno dosta i da je Srbija ratifikovala gotovo sve konvencije koje se odnose poštovanje prava nacionalnih manjina. Ukazujući na izazove i probleme koji prate sprovođenje zakona u ovoj oblasti, najavio je da uskoro predstoje izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Omerović je posebno naglasio značaj kontrolne funkcije Narodne skupštine koja treba da obezbedi efikasniju primenu postojećih zakona i ocenio da dosledno poštovanje ljudskih i manjinskih prava doprinosi i bržem evropskom putu Srbije. Predsednik Odbora je takođe izrazio uverenje da će izveštaj o sprovođenju Okvirne konvencije u Srbiji biti pozitivan.

Članovi delegacije Savetodavnog komiteta su istakli da su tokom boravka u našoj zemlji upoznati sa određenim problemima u pogledu ostvarivanja prava nacionalnih manjina i da cene napore koji se čine da se oni uspešno prevaziđu. Posebno su se interesovali na koji način se ostvaruje saradnja Odbora sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i kako se ostvaruju prava manjina u Vojvodini i ostalim delovima Srbije.

Članovi Odbora, pripadnici nacionalnih manjina, upoznali su delegaciju Savetodavnog komiteta sa funkcionisanjema nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kao i problemima i merama koje se preduzimaju u cilju njihovog rešavanja. Posebno su ukazali na nedovoljnu zastupljenost u državnim strukturama, probleme vezane za finansiranje, upotrebu jezika i obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

U razgovoru su učestvovali članovi Odbora Elvira Kovač, Miletić Mihajlović, Srđan Šajn, Olena Papuga , Mile Spirovski i Teodora VlahovićPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar