Ponedeljak, 9. novembar 2009.

Delegacija Odbora za inostrane poslove u Pekingu razgovarala sa predstavnicima Svekineskog narodnog kongresa

Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju predvodi predsednik Odbora prof. dr Dragoljub Mićunović, otpočela je zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretima sa najvišim predstavnicima Svekineskog narodnog kongresa, Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva kulture i Komunističke partije Kine.Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju predvodi predsednik Odbora prof. dr Dragoljub Mićunović, otpočela je zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini susretima sa najvišim predstavnicima Svekineskog narodnog kongresa, Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva kulture i Komunističke partije Kine.

Tokom svih susreta obostrano je izraženo zadovoljstvo zbog nedavnog podizanja odnosa između dve zemlje na nivo strateškog partnerstva, te je u svetlu toga ukazano na potrebu i mogućnost daljeg unapređenja saradnje. Izraženo je očekivanje da će izgradnja mosta na Dunavu biti prvi od zajedničkih uspešnih ekonomskih projekata. Zamenik ministra inostranih poslova NR Kine Dzang Dzidjun (Zhang Zhijun) je naglasio da Kina visoko ceni kontinuiranu podršku Srbije konceptu i politici “jedne Kine”, a predsednik Mićunović je izrazio zahvalnost Srbije na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Kine teritorijalnom integritetu Srbije i odbijajnju da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Tokom više sureta sa članovima Svekineskog narodnog kongresa, članovima Odbora za međunarodne odnose i predsednikom Grupe prijateljstva sa Srbijom, postignuta je saglasnost o potrebi intenziviranja parlamentarne saradnje.

U razgovoru sa zamenikom ministra kulture pozitivno su ocenjeni dosadašnji programi kulturne saradnje, a utvrđeno je da u toj oblasti postoje brojne mogućnosti za dalje zbližavanje dva naroda.

U svim susretima obostrano je izraženo očekivanje da će u narednom periodu saradnja biti unapređena razmenom poseta na najvišem političkom nivou, unapređenjem trgovinske razmene, zajedničkim infrastrukturnim projektima i saradnjom u oblasti kulture i prosvete.

Delegacija sutra nastavlja posetu Kini susretom sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja