16. maj 2023. Delegacija Odbora za evropske integracije na 69. plenarnom sastanku KOSAK-a

16. maj 2023. Delegacija Odbora za evropske integracije na 69. plenarnom sastanku KOSAK-a

Utorak, 16. maj 2023.

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala na 69. plenarnom sastanku Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (KOSAK)

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije učestvovala je na 69. plenarnom sastanku KOSAK-a, koji se u okviru Parlamentarne dimenzije švedskog predsedavanja Savetu Evropske unije, održao od 14. do 16. maja 2023. godine, u Stokholmu, Kraljevina Švedska.


Prema Poslovniku o radu Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije, parlamenti država kandidata se pozivaju da, u svojstvu posmatrača, učestvuju na plenarnim sastancima KOSAK-a.

U sastavu delegacije Odbora za evropske integracije bili su Elvira Kovač, predsednica Odbora, Ana Miljanić i Natan Albahari, članovi Odbora.

Sastanku su prisustvovali predstavnici odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU, parlamenata država kandidata za članstvo, specijalni gosti i predstavnici institucija Evropske unije.

Na otvaranju sastanka, obratili su se predsednik švedskog Parlamenta (Riksdag) Andreas Norlen i predsednik Odbora za evropske poslove Riksdaga Hans Volmark. Takođe, prisutnima se obratila i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, putem video poruke.

U okviru prve sesije „Švedsko predsedavanja Savetu Evropske unije“, glavni govornici bili su Jesika Rosvel, ministar za evropske poslove Švedske i Salvatore de Meo, predsednik Odbora za ustavne poslove, Evropskog parlamenta.

Predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Elvira Kovač se obratila prisutnima u okviru ove sesije. Izrazila je žaljenje što na zvaničnoj listi prioriteta tokom švedskog predsedavanja nema politike proširenja EU. “Iako je sa Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je 6. decembra 2022. godine održan u Tirani, poslata pozitivna poruka učesnicama sa Zapadnog Balkana, moram reći da je EU izgubila dragoceno vreme i veliko poverenje na Zapadnom Balkanu tokom poslednjih nekoliko godina. Veoma je teško održati entuzijazam građana toliko dugo.” Istakla je da se ne može očekivati od zemalja kandidata da ispune kriterijume za pristupanje bez da EU ponudi kredibilnu i jasnu perspektivu proširenja i stvarne podsticaje koji mogu pružiti stvarna rešenja za strukturne probleme ili otvorena bilateralna pitanja. Ukazala je da se suočavamo sa narastajućim evroskepticizmom. “Veoma pažljivo pratimo unutrašnja dešavanja u EU. Brinu nas isti problemi sa kojima se zemlje članice suočavaju na ekonomskom i spoljnom planu.” Predsednica Odbora je izrazila nadu da će Evropska unija uspešno rešavati izazove pred kojima se nalazi, te da politika proširenja neće biti dovedena u pitanje.

Ključni govornici tokom druge sesije „30 godina postojanja jedinstvenog tržišta“ bili su Otmar Karas, prvi potpredsednik Evropskog parlamenta i Kerstin Jorna, generalni direktor Generalnog direktorata za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a obratile su se i Ana Stelinger, zamenik generalnog direktora Konfederacije švedskih preduzeća i Tereza Svanstrom, predsednik švedske Konfederacije profesionalno zaposlenih. Članovi KOSAK-a su se složili da je jedinstveno tržište jedno od najvećih dostignuća EU. Pozdravili su sprovođenje mera koje se odnose na mala i srednja preduzeća i naglasili da bi fokus trebalo da bude na uklanjanju barijera, posebno u uslužnom sektoru.

U okviru treće sesije „Ka zelenoj tranziciji“, glavni govornici su bili Helen Fricon, član ENVI odbora Evropskog parlmaenta, Daniel Mes, član kabineta potpredsednika Timermansa, EK i Johan Kujlenstierna, Formas – Istraživački centar za održivi razvoj. Članovi KOSAK-a su pozdravili uložene napore na postizanju različitih elemenata paketa Fit for 55. Istaknuto je da EU, koja ima centralnu ulogu u oblasti zelene tranzicije, ima ambiciozne klimatske ciljeve.

U okviru četvrte sesije, glavni govornici su bili Ivana Klimpuš-Cincadže, predsednik Odbora za integracije u EU Ukrajine, Anders Ahnlid, predsednik Ad Hoc Radne partije za zamrznuta i imobilisana sredstva za podršku rekonstrukcije Ukrajine i Žan-Erik de Zagon, načelnik predstavništva Evropske investicione banke za Ukrajinu.

Tokom sesije se obratio član Odbora za evropske integracije Natan Albahari. Osvrnuo se na izlaganje koje je imao tokom češkog predsedavanja Savetu EU, u Pragu, i podsetio da je tom prilikom napomenuo o potrebi da se u Parlamentu raspravlja o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU, u pogledu Ukrajine. Naveo je da Srbija, iako je glasala za usvajanje rezolucija UN kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, još uvek ne ukazuje potpunu solidarnost i partnerstvo sa ukrajinskim i evropskim prijateljima, i da se to mora promeniti. „Nastavićemo borbu u Parlamentu, da dobijemo većinsku podršku za, ovu veoma neophodnu, promenu politike. Nije lako udaljiti se od ruskog uticaja, ali moramo.“. Natan Albahari je pozvao da „vrata“ Ervrope ostanu otvorena jer: „Mesto Srbije je tamo, u EU, koja je naš iskreni prijatelj i partner, i mi nikada nećemo odustati od te borbe.“.

Predsednica Odbora za evropske integracije se, na marginama KOSAK-a, susrela sa predsednikom Odbora za evropske poslove Irske Kolmom Brofijem i uručila zvanično pismo sa pozivom da Odbor za evropske poslove Parlamenta Irske dođe u posetu Odboru za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, kako bi odbori razvili međusobnu saradnju.

Delegacija Odbora se susrela i sa delegacijom Poljske i tom prilikom su razgovarali o predstojećoj poseti Odbora za evropske poslove Parlamenta Poljske Skupštini Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1