Utorak, 1. jun 2021.

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala na 65. Plenarnom sastanku članova odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK)

Delegacija Odbora za evropske integracije učestvovala je na 65. Plenarnom sastanku članova odbora za evropske poslove država članica Evropske unije (KOSAK), koji je održan u okviru parlamentarne dimenzije predsedavanja Portugalije Savetom Evropske unije, 31. maja i 1. juna 2021. godine, u virtuelnom formatu.


U Delegaciji Odbora za evropske integracije bili su članovi Odbora Predrag Rajić i dr Muamer Bačevac i zamenik člana Odbora Akoš Ujhelji.

Na sastanku su učestvovale delegacije odbora za evropske poslove/integracije nacionalnih parlamenata država članica EU, država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, država članica Evropske ekonomske zone i predstavnici evropskih institucija.

Učesnici Sastanka razgovarali su na teme: rezultati Portugalskog predsedavanja Savetom Evropske unije; model socijalne Evrope - trostruka ekonomska, digitalna i klimatska transformacija; primena nacionalnih planova oporavka od posledica pandemije i uloga parlamenata i budućnost Evrope.

Akoš Ujhelji je u svom izlaganju, u prvom delu Sastanka, istakao da je Srbija spremna za nastavak procesa pregovora prema novoj metodologiji EU i pozvao na otvaranje novih poglavlja na međuvladinoj konferenciji u junu ove godine.

Predrag Rajić je govoreći na temu digitalne transformacije, naglasio da je Srbija visoko digitalizovano društvo, da postoji sistem e-Uprave koji je omogućio brzo prijavljivanje građana za vakcinaciju željenom vakcinom, što je doprinelo dobrim rezultatima koja je Srbija postigla (u samom je vrhu po procentu vakcinisanih u Evropi i svetu).

Dr Muamer Bačečevac je, u svom govoru, na temu budućnost Evrope, istakao da se Srbija pokazala kao kredibilni partner EU tokom rešavanja migrantske krize, te da ostaje kredibilan partner i u budućnosti. On je pozvao na ubrzanje procesa pregovora otvaranjem novih pregovaračkih poglavlja do kraja portugalskog predsedavanja Savetu EU.

Učesnici sastanka KOSAK složili su se da je od presudnog značaja da se u rad Konferencije o budućnosti Evrope uključe građani EU, kako direktno, tako i kroz učešće nacionalnih parlamenata država članica EU. Takođe je data podrška ubrzanju procesa proširenja na države Zapadnog Balkana.

Učesnicima su se obratili predsednik Portugalije Marčelo Rebelo de Sousa, premijer Portugalije Antonio Kosta, potpredsednik Evropskog parlamenta Roberta Matsola, predstavnici Evropske komisije, kao i evropski komesari za socijalnu politiku i ekonomiju Nikolas Šmit i Paolo Đentiloni. Oni su istakli značaj jedinstva institucija EU, institucija država članica, kao i građana, što se očekuje da bude ostvareno kroz rad Konferencije o budućnosti Evrope, koja počinje sa aktivnostima u junu 2021. godine. Predviđeno je učešće država kandidata za članstvo u radu ove Konferencije, u skladu sa Poslovnikom Konferencije. Naglašeno je da je u toku usaglašavanje odluka o digitalnim Kovid sertifikatima koji će olakšati kretanje ljudi, robe i usluga unutar Unije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6