Petak, 8. april 2016.

Delegacija Odbora za evropske integracije na 12. Konferenciji parlamentarnih odbora za evropske integracije održanoj u Sarajevu

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije je učestvovala na 12. Konferenciji parlamentarnih odbora za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (KOSAP), koja je održana u Sarajevu 8. aprila 2016. godine.


U sastavu delegacije su bili: Aleksandar Senić, predsednik Odbora i Ljubiša Stojmirović, član Odbora. Na konferenciji su učestvovale i delegacije odbora parlamenata članica Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i delegacije odbora parlamenta Republike Hrvatske i Republike Turske u svojstvu gosta.

Domaćin sastanka bila je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu su bile teme intenzivnijeg ekonomskog razvoja i napretka ka Evropskoj uniji, implikacije izbegličke krize na region i regionalnog odgovora na globalni problem terorizma.

Naglašena je važnost intenzivnije regionalne i prekogranične saradnje za mir i stabilnost u regionu, bolji život svih građana i brže napredovanje ka ispunjenju zajedničkog spoljnopolitičkog cilja svih zemalja regiona – članstva u EU. Parlamentarci su imali priliku da čuju o inicijativama Regionalnog saveta za saradnju (RSS) koje se odnose na region Zapadnog Balkana.

U diskusiji o problemu terorizma koji pogađa ceo svet, pa i naš region, istaknuta je važnost preventivnih akcija, deradikalizacije i suzbijanja nasilnog ekstremizma. Data je podrška inicijativi za regionalnu saradnju u prevenciji terorizma i borbi protiv krijumčarenja oružja, koja će podrazumevati saradnju ekspertskih i obaveštajnih službi.

U razgovoru o trenutnoj izbegličkoj krizi, posebna pažnja posvećena je uzrocima koji su doveli do masovnih migratornih tokova, među kojima su ključni konflikti i siromaštvo, kao i o očekivanjima o razvoju situacije. Pozdravljeno je postizanje dogovora između EU i Turske, kao i saradnja EU sa zemljama duž Balkanske rute, ali je pozvano na još jače napore i podršku cele međunarodne zajednice kako bi se doprinelo dugoročnijem rešavanju problema.

Sastanak je završen usvajanjem zajedničke izjave. Tokom Konferencije raspravljalo se i o narednim koracima u vezi sa ranije usvojenom inicijativom za uspostavljanje Parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa.

Predsedavajući i domaćin naredne 13. Konferencije KOSAP-a će biti Parlament Republike Makedonije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31